TRAŽI VAM SE SLATKA HRANA? Moguće je da telo nešto pokušava da vam kaže
Slatkiše mnogi obožavaju, Foto: Pixabay.com

obratite pažnju

TRAŽI VAM SE SLATKA HRANA? Moguće je da telo nešto pokušava da vam kaže

Slušajte svoj organizam

Objavljeno:

Mnogi ljudi konzumiraju hranu pokrenuti žudnjom, bilo da je to unos slatkih stvari ili slaniša.

Eksperti kažu da je žudnja način na koji naše telo govori da mu nešto nedostaje. Šta želja za određenim namirnicama može da nam kaže? Žudnja može da indukuje da je naše telo u nedostatku određenog minerala ili nutritienta-kaže nutricionista Šona Viklinson iz Londona. Ona objašnjava kako smo iz pećinskih ljudi, koji su jeli jednom dnevno, evoluirali u modernog čoveka koji jede pet puta dnevno.

Tako da našem telu ne trebaju dodatne kalorije.

- Iako unosimo dosta hrane, može da se desi da nam neki nutritient nedostaje. Umesto da se bacimo prožderavanju,važno je da razaznamo ove nagone i da damo telu ono što mu je potrebno - kaže Šona.

Kako jedete slatkiše, nivo šećera u krvi se povećava i oslobađa se insulin.

- Ako unosite prerađeni šećer i ugljene hidrate, pogodićete krvotok brzo i izazvati nagli skok šećera u krvi. Vaše telo će proizvoditi više insulina da bi moglo da se izbori sa tim - kaže Vilkison.

Slatko treba jesti umereno
Slatko treba jesti umereno foto: Thinkstock

Ona dodaje da kada se to desi, vaše telo nakon udara šećera smanjuje naglo šećer u krvi i onda ponovo želite da unesete neku čokoladicu.

- Što više slatkiša jedete, to ćete više žuditi za njima - kaže Vilkinson. Da bi ovo sprečili, ona savetuje da unosite hrom, mineral koji uspostavlja balans insulina i pomaže pri kontroli želje za šećerom.

- Pobrinite se da jedete zdrav doručak, koji sadrži protein i ugljene hidrate,jaja I hleb. Kasnije nastavite sa povrćem, koje će kontrolisati šećer u krvi. Ovo znači da kada dođete do četiri popodne, vaš nivo šećera neće opasti - objašnjava Vilkinson.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.