IMUNITET JAČI OD ZIME I GRIPA: 7 navika koje bi vas mogle održati zdravima pored svih virusa
Foto: Thinkstock

sačuvajte se

IMUNITET JAČI OD ZIME I GRIPA: 7 navika koje bi vas mogle održati zdravima pored svih virusa

Ovi saveti će vam pomoći

Objavljeno:

Dva puta u godini, u proleće i jesen, trebalo bi pojačano uzimati vitaminske dodatke ishrani. Tako kaže nutricionista Sandra Marić Bulat.

- Već sad bi trebalo početi s unosom vitamina jer kad se razbolite, tad je već kasno.

Ona napominje da hranom ne možemo uneti potrebne vitamine i minerale jer je suviše prerađena, a način na koji je pripremamo poništava njihovo delovanje. Miks za svaki dan

Da biste svaki dan dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i telu osigurali energiju, izmiksajte kivi, narandžu, pola limuna, pola banane i žlicu meda, savetuje Sandra Marić Bulat i dodaje: - Ako ste ljubitelj voća i povrća, ovom napitku za jačanje imuniteta dodajte i šaku zelenoga lisnatog povrća koje je bogato mineralima, a koje u kombinaciji s vitaminima iz voća čini odličnu kombinaciju za imunitet. Možda nije najukusniji ali će učiniti čuda za vaše zdravlje.

Moć vitamina B2

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenoga hlebaa i žitarice, a ima ga i u mlečnim proizvodima, zelenom povrću, ribi i mesu peradi. Manjak vitamina B2 može izazvati raspukline na uglovima usana, neprestane upale grla, osipe na koži, ljubičastu boju jezika i preosetljivost na svetlo.

Vitaminom C protiv infekcija

Najbolji izvor vitamina C su citrusi, crvena paprika, brokuli, spanać, paradajz, krompir, kupus i kivi. Ovaj antioksidans ima vrlo važnu ulogu u sprečavanju infekcija dok manjak vitamina C može izazvati slabokrvnost, ispadanje zubi, bolove u zglobovima, spor proces izlečenja i gubitak kose.

Snaga cinka

Cink pomaže u održavanju jakog imunološkog sistema. Ima ga u mesu, ribi, grahu, celovitim žitaricama, jemenkama bundeve, gljivama i pivskom kvascu. Pušenje i prekomerno pijenje alkohola negativno utiču na nivo cinka u telu.

Ujutru treba piti vodu s limunom
Ujutru treba piti vodu s limunom foto: Profimedia

Napitak za zdrav početak dana

Limun je sjajan izvor vitamina C. On pomaže u borbi protiv virusa i jača imunitet, svako jutro natašte dobro je popiti pola limuna isceđenog u čašu mlake vode. Ovaj napitak čisti telo od toksina (ispire usnu šupljinu koja je vrvi bakterijama te tako popravlja dah) i potiče normalan rad probave. Barem 45 minuta šetajte

Vitamin D pomaže pri apsorpciji i očuvanju razine kalcijuma i fosfora u telu koji su vrlo važni za zdrave kosti. Izvori vitamina D su mleko, riblje ulje, maslac i žumanjac. Potrebnu dozu vitamina D možete dobiti i tako da provedete što više vremena na vazduhu i suncu. Ko često vežba, ređe je bolestan

Dobra fizička kondicija, što znači velik kapacitet srca i pluća, temelj je jakog imunološkog sistema koji će se uspešno boriti s bakterijama i virusima. Zato bi svaki član porodice trebao odabrati neki oblik rekreacije i posvećivati joj se barem dva puta nedeljno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.