SVI MISLE DA SU OVE NAMIRNICE ZDRAVE: One zapravo UNIŠTAVAJU vaš organizam!
Foto: Profimedia

zdrava ishrana

SVI MISLE DA SU OVE NAMIRNICE ZDRAVE: One zapravo UNIŠTAVAJU vaš organizam!

Lektin je prirodni protein kojeg najviše ima u namirnicama poput žitarica i grahorica

Objavljeno:

Lektin je prirodni protein koga najviše ima u namirnicama poput žitarica i mahunarki, a u poslednje vreme isključivo se veže za simptome iritabilnog creva, gojaznosti i nadutosti.

Na primer, zbog velikog broja semenki paradajza sadrže veliku količinu lektina koji mogu prouzrokovati probavne smetnje. Ema Tejlor otkrila je za Dejli Mejl koje bi još namirnice trebalo izbegavati. Treba imati na umu da lektin u namirnici omogućuje lakše ćelijsko povezivanje i ima antimikrobna svojstva, međutim u mnogo većim količinama deluje poput "lepka" i može ometati proces njihovog razgrađivanja i time prouzrokovati nadutost, oštetiti sluzokožu creva, a biljni proteini će preći u krvotok nesvareni.

PARADAJZ

Iako je bogat vlaknima i vitaminom C, zapravo može imati dosta loš uticaj na organizam. Zamenite ih zelenim lisnatim povrćem, koje je dobra alternativa jer su bogati mineralima.

Može imati dosta loš uticaj na organizam
Može imati dosta loš uticaj na organizam foto: profimedia

KROMPIR

Preterana konzumacija krompira ima gotovo isti uticaj kao i paradajz. Iako su zdrav izvor vitamina i minerala, krompiri su zapravo najveći problem. Najbolje bi bilo kontrolisati unos krompira.

Nije pametno često koristiti krompir u ishrani
Nije pametno često koristiti krompir u ishrani foto: Pixabay

KIKIRIKI I ORASI

Oni sadrže visoku količinu proteina i antioksidansa, ali i veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sistem i idu direktno u krvotok. Kad se lektini nakupljaju u krvi mogu prerasti u kancerogene ćelije. Zamenite ih semenkama lana koje će vam dati dovoljnu dozu zdravih masnih kiselina. Obzirom na to da telo samo ne može da proizvede zdrave masne kiseline, dobro je uzimati ih iz namirnica.

Kikiriki sadrži veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sistem i idu direktno u krvotok
Kikiriki sadrži veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sistem i idu direktno u krvotok foto: Pixabay

KUKURUZ

Važno je naglasiti da kukuruzni skrob, pahuljice koje obično jedemo za doručak i različiti sirupi sadrže kukuruz, što u telu prouzrukuje upale zglobova i loše utiče na probavni sistem. Alternativa je kinoja.

Kukuruz takođe loše utiče na probavni sistem
Kukuruz takođe loše utiče na probavni sistem foto: Profimedia

CRVENI PASULJ

Ima ekstremno visok nivo lektina. Iako je dobar izvor gvožđa i proteina, grašak je zdravija alternativa jer ima manje lektina.

Crveni pasulj je dobar izvor gvožđa i proteina ali ima ekstremno visok nivo lektina
Crveni pasulj je dobar izvor gvožđa i proteina ali ima ekstremno visok nivo lektina foto: Profimedia

BONUS VIDEO: PAPAGAJ LUD ZA PIVOM! Toliko ga voli da se DAVI U NJEMU! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.