KIJATE KAO LUDI, A ŽELITE TO DA PREKINETE? Kada OVO pročitate NIKADA u ŽIVOTU vam to neće pasti na pamet
Foto: Thinkstock

blokiranje kijanja je opasno

KIJATE KAO LUDI, A ŽELITE TO DA PREKINETE? Kada OVO pročitate NIKADA u ŽIVOTU vam to neće pasti na pamet

Saznajte zašto nikada ne treba zaustavljati kijanje

Objavljeno:

Kijanje je poluautonomno, konvulzivno izbacivanje vazduha iz pluća kroz nos i usta, a obično je uzrokovano prisustvom stranih čestica i iritantima nosne sluznice.

Započinje u živcima i bitna je stavka imunološkog sistema. Ono pomaže organizmu da ostane zdrav čisteći nos od bakterija i virusa. Kad se iz nekog razloga pokrene centar za kijanje u mozgu, on šalje signale da se usta, oči i grlo moraju stegnuti. Nakon toga se grudni mišići naglo stežu, a opuštaju se oni u grlu - upravo tako izgleda kijanje pri kojem vazduh, zajedno sa sluzi izlazi iz usta i grla. I sve to pri brzini od 150 ili 160 km/h pri čemu je telo u stanju u vazduh izbaciti i 100 000 bacila.

Nedavno je muškarac u Velikoj Britaniji pri pokušavanju zaustavljanja snažnog kijanja znatno povredio svoje grlo. Naime, jedva je gutao i govorio zato što je blokirao istovremeno i nos i usta pa je nakon toga nastupilo oticanje vrata, a usledili su i jaki bolovi u grlu.

Stiskanje nosa i usta u trenutku kada treba doći do kijanja, u onim ekstremnijim slučajevima, može dovesti čak do rupture zadnjeg dela grla. Na to upozoravaju lekari. Dotični britanski pacijent je proveo nedelju dana u bolnici upravo zbog rupture ždrela, a s obzirom na oštećenje je morao biti hranjen na cevčicu.

Preko infuzije je dobijao takođe i antibiotike kako bi se sprečila upala tkiva, a na skeniranju su se videli mehurići vazduha u mišićima grudi ovog 34-godišnjaka, izvestio je tako stručni medicinski magazin BMJ Case Reports.

Pacijent je otpušten uz savet kako bi trebao izbegavati opstruiranje obe nozdrve dok kija. To je opasan potez i trebalo bi ga izbegavati, navodi se članku časopisa. Ali daleko od toga da su to jedine opasnosti. I u manje ekstremnim situacijama moguće su povrede - sve od pucanja kapilara pa do pucanja bubnih opni.

Ako kijanje nasilno stopiramo, sav pritisak onda odlazi u neki drugi deo tela koji može stradati. Sprečavanjem kijanja pritisak može otići u uši pa može nastupiti pucanje bubnih opni, gubitak sluha ili vrtoglavica. Osim toga, takođe se mogu oštetiti kapilari u očima, odnosno, mogu puknuti zbog pritiska. Postoji i potencijalna opasnost od povreda vrata.

U 2011. je jedna bostonska bolnica izvestila kako je jedan 38-godišnjak, pokušavajući blokirati kijanje na isti način kao Britanac, pretrpio frakturu grkljana. Zaklanjanje usta rukom za vreme kijanja je znak dobrih manira i izbegavanja prenošenja potencijalno štetnih materija na druge, ali potpuno blokiranje kijanja je naprosto opasno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/geek.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.