MAŽE SE ZA LEPŠU KOŽU, A JEDE ZA JAK IMUNITET: Ova namirnica je NAJBOLJI izbor za vaše zdravlje i telo!
Foto: Profimedia

MAGIČNA SVOJSTVA

MAŽE SE ZA LEPŠU KOŽU, A JEDE ZA JAK IMUNITET: Ova namirnica je NAJBOLJI izbor za vaše zdravlje i telo!

Osim što je prirodni zaslađivač, odličan je antioksidans

Objavljeno:

Med je jedna od najstarijih prehrambenih namirnica na svetu. Čak su i drevni Egipćani znali za njegova lekovita svojstva pa su se njime mazali i jeli ga kako bi imali lepšu kožu, bolju probavu i lakši san.

Osim što je prirodni zaslađivač, med je odličan antioksidans. Sprečava sužavanje krvnih sudova, a dnevno je dovoljno uzeti jednu kašičicu kako biste otkrili njegova “magična svojstva”. Njegova primena vezana za kožu je odavno poznata pa su nekad često mazali med po ranama kako bi one lakše zarasle.

Osim toga, on uništava bakterije i bori se protiv infekcija. Med deluje na ranu tako što izvlači svu vodu iz nje, steriliše je i sprečava razvoj bakterija. Ukoliko imate problema sa spavanjem, med pomaže da deluje triptofan, od kojeg se osećamo pospano.

Za lepšu kožu pomešajte jednu kašičicu meda sa svojim omiljenim šamponom ili regeneratorom, a možete ga kombinovati i s maslinovim uljem. Ako imate problema s aknama, pokušajte da ih se rešite pomoću meda. Malu količinu meda stavite na problematično mesto, pustite da tako odstoji barem pet minuta pa nakon toga lice isperite vodom.

41% fruktoze u medu - Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%) i saharoza (od 1 do 2%). Količine zavise od vrste meda.

Šećeri sadržani u medu su fruktoza
Šećeri sadržani u medu su fruktoza foto: Pixabay.com

Na 40°C gubi lekovita svojstva - Iznad temperature od 40°C med gubi lekovita svojstva pa pripazite da ga ne koristite u napicima koji su prevrući.

Opasan je za novorođenčad - Med može opteretiti detetov probavni sistem i izazvati grčeve, zbog toga ga bebi možete uvrstiti u ishranu tek nakon 12. meseca.

Šest pozitivnih učinaka meda:

1. Jača vaše srce - Antioksidansi iz meda mogu sprečiti sužavanje krvnih sudova, što inače uzrokuje zastoj srca, dezorijentaciju i glavobolje.

2. Pomaže kod pamćenja - Rešava stres, ojačava imunitet i poboljšava pamćenje. Med pomaže da smirite živce i otklonite umor i ublažava psihičke poremećaje.

Na 40°C  med gubi lekovita svojstva
Na 40°C med gubi lekovita svojstva foto: Profimedia

3. Odličan je za probavu - Med je jak antiseptik pa ga uzimajte na prazan stomak i rešite probleme s probavnim traktom. Prolazeći kroz želudac, uništava bacile i leči manje rane u sluznici.

4. Pomaže kod mršavljenja - Šećer u medu drugačijeg je sastava od različitih zaslađivača. Med takođe ubrzava metabolizam, što pomaže u mršavljenju.

5. Za lepšu kožu - Redovnim unosom meda možete očistiti telo od raznih toksina, a antibakterijska svojstva održavaju lepotu kože.

Med je odličan i za probavu
Med je odličan i za probavu foto: Pixabay

6. Med za mirniji san - Šećer u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pak pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san.

U jednoj kašičici meda možete pronaći vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5 i B6

Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih važnih sastojaka. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, i minerale gvožđe, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, cink, jod, bakar, hrom i selen. Svi ti važni vitamini i minerali zaslužni su za njegova brojna lekovita svojstva.

Nemojte koristiti metalne kašičice kad jedete med

Najviše lekovitih svojstava meda unećete u organizam ako ga rastopite u toploj tečnosti i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom. Nemojte koristiti metalnu kašičicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa je bolje da bude drvena, porcelanska ili plastična.

Med u grobnici Tutankamona bio je jestiv...

Istorija upotrebe meda stara je koliko i istorija čoveka pa se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovom svakodnevnom korišćenju. Egipatski hijeroglifski zapisi govore o značajnoj ulozi pčela i meda u svakodnevnom životu drevnog Egipta, a neverovatni nalazi pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona. U Tutankamonovoj grobnici je pronađen jestivi med koji je star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnom mestu, med može imati neograničeni rok trajanja.

BONUS VIDEO: HAMILTON, FETEL, FANĐO..SVI STE VI TRUBA ZA OVU LIBANKU! Vozi brže, luđe i sigrunije od svih vas. (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.