Ovaj prirodni začin je strah i trepet za jesenje viruse! Jača imunitet, tajno je oružje protiv infekcija i prehlade
Foto: Profimedia

spas

Ovaj prirodni začin je strah i trepet za jesenje viruse! Jača imunitet, tajno je oružje protiv infekcija i prehlade

Povratak u školske klupe i kancelarije gotovo uvek donese i prve jesenje viruse

Objavljeno:

Dok deca donose kijavice iz učionica, a odrasli iz prepunih kancelarija, stručnjaci savetuju da se ojača imunitet prirodnim putem. I tu na scenu stupa ren – žestoki začin koji možda nije svačiji favorit uz pečenje, ali može da postane tajno oružje protiv prehlada i infekcija.

Ren kao prirodni antibiotik i saveznik protiv infekcija

Ren se koristi u ishrani još od vremena Stari Egipat i Stara Grčka, a sadrži izotiocijanate – jedinjenja koja imaju antibakterijska, antigljivična i antikancer svojstva.

Studije su pokazale da deluje čak i protiv opasnih bakterija kao što su Escherichia coli, Helicobacter pylori i Salmonela.

„Može da pruži snažan antibakterijski efekat protiv nekih prilično otpornih bakterija“, navela je nutricionistkinja Amanda Igel, dodajući da pomaže i u smanjenju upala zahvaljujući sastojku sinigrin, koji se nalazi i u brokoliju, kupusu i karfiolu.

Vitamini i minerali koji štite srce i pluća

Ren
foto: Profimedia

Pored svojih „antivirusnih“ efekata, ren sadrži i vitamin C i kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i funkciji mišića. Njegova oštra aroma oslobađa disajne puteve i olakšava disanje kada je nos zapušen, slično kao wasabi i đumbir.

Koliko rena je dovoljno i kako ga jesti

Kao i u svemu – umerenost je ključ.

Dovoljna je jedna kašičica dnevno da iskoristite sve prednosti. Ren možete dodati u:

pečeno meso i ribu

pire krompir i pečene krompiriće

sos od belog luka

domaće burger-sosove

pa čak i u Bloody Mary koktel

Ako pripremate domaći sos od rena, koristi se 2 do 3 kašike rendanog rena – ali ne preterujte, jer prevelike količine mogu izazvati peckanje u ustima, želucu i grlu.

Kada treba biti oprezan

Stručnjaci upozoravaju da ren nije preporučljiv osobama sa osetljivim želucem, kao ni onima koji boluju od Kronova bolest, ulcerozni kolitis, gastritis, ezofagitis ili imaju čir na želucu.

„Ren možete jesti svaki dan, sve dok vam ne smeta“, poručuje Igel. „Ako osetite da vas peče u ustima, nosu, stomaku ili grlu – napravite pauzu.“

3 začina koja mogu da vam pomognu u mršavljenju: Evo kako na lak način možete da održavate kilažu

Moćan saveznik za zdravu jesen

Ren
foto: Printscreen/Youtube

Biljke iz porodice kupusnjača, kojoj pripada i ren, imaju sposobnost da usporavaju deljenje ćelija raka, uništavaju tumorske ćelije i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, navodi National Library of Medicine. Drugim rečima, ovaj oštar začin nije samo dodatak ručku — on može da bude mala doza prirodnog leka na tanjiru.

Bonus video:

12:09

Galijašević: Odgovor na celokupno stanje u Srbiji je uvođenje vanrednog stanja, ne sme se na polciiju!

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.