OVU SALATU PRAVITE SVAKI DAN UZ RUČAK, A IZJEDA ZDRAVU BEŠIKU: Zbog nje imate neprijatan osećaj dok MOKRITE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

savet

OVU SALATU PRAVITE SVAKI DAN UZ RUČAK, A IZJEDA ZDRAVU BEŠIKU: Zbog nje imate neprijatan osećaj dok MOKRITE

Verovatno ste upoznati sa hranom koja nije dobra za vaše srce. Ali kada je u pitanju vaša bešika, možda niste uzeli u obzir vezu između ishrane i mokrenja, koja postoji.

Objavljeno:

Neka hrana kao i pića zapravo mogu izazvati urinarnu iritaciju. Prema rečima dr Anike Akerman, specijaliste urologije, „za pacijente sa osetljivom bešikom važno je da shvate da ishrana može da pogorša simptome“.

Čak i ako imate zdravu bešiku, korisno je znati koja hrana može biti loša za vašu bešiku.

U nastavku, urolozi i medicinski stručnjaci su za HuffPost naveli hranu i pića koje bi trebalo da ograničite ili izbegavate kako biste imali zdravu bešiku.

Kafa

Kofein u kafi je poznati diuretik, što znači da stimuliše proizvodnju više urina, povećavajući učestalost mokrenja. Takođe je primećeno da kofein povećava potrebu za uriniranjem, što otežava kontrolu mokraćne bešike i čini inkontinenciju verovatnijom.

Oni koji već imaju bol ili često mokrenje možda će morati da ograniče ili potpuno eliminišu kafu dok simptomi ne nestanu. Potpuno izbegavanje kafe može biti neophodno za neke ljude koji se bore sa prekomerno aktivnom bešikom ili bolom u bešici.

Agrumi

Agrumi su zdravi, ali ako patite od bilo kakvih simptoma, bolje je ograničiti ili smanjiti njihov unos u ishrani. Grejpfrut ili pomorandže, uključujući sokove, jesu voće sa visokim sadržajem kiseline, koje može iritirati sluznicu bešike i povećati bol u bešici.

Paradajz
foto: Printscreen/Youtube

Paradajz

Paradajz je veoma kiseo, što može biti okidač za bol u bešici kod mnogih ljudi. Paradajz povećava kiselost urina i znatno iritira sluzokožu bešike, a najgori je kuvani paradajz. On postaje kiseliji što se duže kuva i stoga manje iritira bešiku kada je svež, ali stručnjaci i dalje preporučuju ograničavanje ili potpuno izbegavanje proizvoda na bazi paradajza za one koji imaju probleme sa bešikom.

Proizvodi od mesa

Urolozi predlažu smanjenje učestalosti konzumiranja prerađenog mesa, kao što su suhomesnati proizvodi. Aditivi koji produžavaju rok trajanja prerađenog mesa i dodaju ukus nisu dobri za vašu bešiku. Mnogi od ovih mesnih proizvoda sadrže nitrate, koji su mešavina jedinjenja azota i kiseonika.

Nusprodukti nitrata koji se dodaju crvenom mesu povezani su sa povećanim rizikom od raka mokraćne bešike.

Bešika
foto: Profimedia

Začinjena hrana

Začinjena hrana iritira sluznicu bešike i uzrokuje pogoršanje simptoma

Gazirana pića

Gazirana pića sadrže kofein, koji je prirodni diuretik i izaziva dehidraciju, i šećer, koji povećava kiselost urina, što dovodi do povećanog rizika od infekcija bešike. Pored toga, gazirana pića sadrže ugljen-dioksid, koji iritira bešiku, što dovodi do simptoma urinarnih problema.

Duvan

Duvan je najveći faktor rizika za rak mokraćne bešike, iako to nije dobro poznato. Supstance u duvanu se filtriraju kroz bubrege i izlučuju urinom. Ove hemikalije izazivaju promene u ćelijama koje dovode do raka bešike.

Bonus video:

05:31

ŽIVE BEZ GREJANJA 4 GODINE, A KUĆI MALO FALI DA SE URUŠI! Porodica Kolarević proživljava pakao zbog investitora, A NIKO NE REAGUJE

(Espreso/B92/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.