NUTRICIONISTA OTKRIO ZAŠTO SE MUŠKARCI UGOJE U BRAKU: Ovu ISTINU niste očekivali - užasno PORAŽAVAJUĆA činjenica
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

NUTRICIONISTA OTKRIO ZAŠTO SE MUŠKARCI UGOJE U BRAKU: Ovu ISTINU niste očekivali - užasno PORAŽAVAJUĆA činjenica

Muškarci počinju da gube kilograme u roku od pet godina od venčanja jer jedu više kalorija i manje vežbaju, otkrili su istraživači

Objavljeno:

Nutricionista Sandra Krstev Barać napominje da i muškarci i žene mogu da se ugole u ​​braku, ali da se isto dešava i parovima koji dugo žive zajedno.

Studija je sprovedena u Kini, ali naučnici veruju da je to međunarodni problem. Nakon što se venčaju, muškarci često manje vežbaju i jedu više, što dovodi do većeg BMI. „Muškarci se suočavaju sa značajnim rizikom od gojaznosti kako stare, tako da je važno da se ne ’opuštaju‘ u braku, već da održavaju zdrave navike u ishrani i redovno vežbaju“, rekli su istraživači.

Prema studiji, indeks telesne mase kod muškaraca nastavlja da raste u prvih pet godina nakon braka, nakon čega sledi period stabilizacije. Istraživači su rekli da ovo naglašava važnost promocije fizičke kondicije i upravljanja zdravljem u porodici i sugerišu da zdravstvene vlasti takođe treba da ciljaju mladence savetima o ishrani, prenosi Dejli mejl.

Gojaznost, Mršavljenje, Debeo čovek
foto: Profimedia / THATPHICHAI YODSRI / Alamy / Alamy /

Prethodne studije su pokazale da što je osoba zadovoljnija svojim intimnim odnosom, veća je verovatnoća da će biti gojazna. Prema studiji Univerziteta u Minesoti, 58,5% oženjenih muškaraca je gojazno, dok 39,8% žena ima višak kilograma. Oženjeni muškarci su takođe težili 13% više od muškaraca koji su bili slobodni ili u vezi. Kada je reč o ženama, udate žene su zapravo imale manje težine od onih koje su bile same ili na neobaveznim sastancima, piše Dejli mejl.

Nutricionista Sandra Krstev Barać navodi da istraživanja pokazuju da i muškarci i žene teže da dobiju višak kilograma kada stupe u brak. Međutim, debljanju su izloženi svi parovi koji dugo žive zajedno, a ne samo oni koji su u braku. Razlozi leže u tome što se smirivanjem veze više vremena provodi ispred televizora, a manje izlazi. Takođe, prema istraživanju objavljenom 2010. godine u časopisu Obesiti, parovi koji žive zajedno uglavnom kuvaju i jedu zajedno, a najčešće jedu veće obroke nego što bi konzumirali da su jeli sami.

"Nekoliko strategija može pomoći u borbi protiv suvišnih 'bračnih' kilograma. Pre svega je potreban timski rad i dobra komunikacija. Naime, studija sprovedena na Školi javnog zdravlja Univerziteta u Mičigenu pokazala je da većina supruga ne uključuje svog supružnika u izbor hrane Muškarci svoje nezadovoljstvo što ne mogu da jedu šta žele nadoknađuju jedući neželjenu hranu van kuće, nagomilavajući kilograme.Zato je neophodno da oba supružnika učestvuju u planiranju ishrane, ali i eventualnom dete, i da motivišemo jedni druge da istraju u ispravnim navikama u ishrani.Takođe, može biti od pomoći i pronalaženje zajedničke sportske aktivnosti koja će podstaći supružnike da ustanu sa kauča“, savetuje nutricionista.

bonus video

02:24

DANAS JE PREVIŠE NUTRICIONISTA I MNOGO DEBILIH LJUDI! Pedijatar upozorio: Napumpani predlažu deci da kupuju ŠTETNE PREPARATE

(Espreso/najzena/Ana Klikovac/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.