OVA ŽENA IMA ČELIČNI ŽELUDAC ZDRAVIJI NEGO IKAD: Jede 30 različitih namirnica nedeljno, ovo je NJENA TAJNA
Želudac, Foto: Profimedia

pažnja

OVA ŽENA IMA ČELIČNI ŽELUDAC ZDRAVIJI NEGO IKAD: Jede 30 različitih namirnica nedeljno, ovo je NJENA TAJNA

Ishrana za zdrav želudac, mikrobiom i jak imunitet po savetu nutricioniste - jelovnik uključuje 30 namirnica nedeljno

Objavljeno:

"Od stomaka jedan put vodi do jetre, drugi do kože, treći do našeg mozga. Zdravlje stomaka je važno i za jetru i za kožu i za mozak, a mozak utiče i na zdravlje stomaka. Zato je naša ishrana presudno važna za opšte stanje čitavog organizma."

Ovako važnost mikrobioma objašnjava Gabrijela Mors, nutricionista i specijalista za zdravlje stomaka na klinici "Zdravlje stomaka" u Londonu.

Mikrobiom je vrlo moderan izraz u popularnoj medicini, a odnosi se na trilione bakterija koji žive našem sistemu za varenje i doprinose imunitetu i zdravlju.

"Zdravlje stomaka i raznovrsnost mikrobioma su povezani sa sniženim rizikom od upalnih procesa, a neke studije analiziraju i vezu sa mentalnim zdravljem", kaže Gabrijela.

Stomak, Žučna kesa, Želudac, Jetra, Creva
foto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi ishrana bila raznovrsna, ona preporučuje 30 biljnih namirnica nedeljno. Osnovu nalazi u rezultatima studije koja je 2018. godine obuhvatila 10.000 volontera. Otkriveno je da svi koji u ishrani koriste više biljnih namirnica imaju bolji mikrobiom.

"Biljne namirnice ne uključuju samo voće i povrće. U njih spadaju i žitarice, mahunarke, semenke, orašasti plodovi, začini i lekovite trave pa čak i crna čokolada", kaže Gabrijela.

"Poenta ove ishrane nije da bude restriktivna. Naprotiv, treba napuniti tanjir sa što više namirnica. Upravo je ideja da potražite još neke namirnice pored onih koje inače koristite", naglašava.

Za doručak, ona savetuje ovsene pahuljice koje možete pripremiti tokom noći - sa grčkim jogurtom ili kefirom. Ova kombinacija obezbeđuje topiva vlakna koja pomažu u obaranju holesterola, ali i žive kulture koje pomažu mikrobiomu. U ovu mešavinu možete dodati: čia semenke, bobičasto voće, ali i rendanu jabuku pa čak i puter od kikirikija.

Takođe, odlično je za doručak dodati pistaće, lešnike, bademe, indijske orahe.

Za ručak Gabrijela priprema kombinaciju barene heljde, pirinča i kinoe koju izmeša sa listovima različitih zelenih salata i doda konzervisanu ribu u maslinovom ulju. "Ovo je ručak bez kuvanja koji slobodno možete da podelite za dva dana", kaže ona.

Za večeru uvek dodaje bar malo pasulja, uz dinstani luk, rendanu šargarepu i pečurke. Pročitajte i šta jede porodica koja najduže živi na celom svetu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.