LEKAR REKAO DA LI PROMENE NA KOŽI MOGU DA UKAŽU NA KOMPLIKACIJU DIJABETESA: Dobro obraite PAŽNJU na ove SITNICE
Ilustracija, Foto: Olaf Karwisch / Panthermedia / Profimedia

zdravlje

LEKAR REKAO DA LI PROMENE NA KOŽI MOGU DA UKAŽU NA KOMPLIKACIJU DIJABETESA: Dobro obraite PAŽNJU na ove SITNICE

Stručnjacima nije do kraja jasan mehanizam nastanka ovih dermopatija. Veruje se da su ove promene na koži kod dijabetesa posledica povrede kože

Objavljeno:

Dijabetes može da bude praćen promenama na koži u vidu malih braonkastih mrlja, veličine 1 do 2,5 centimetra. U pitanju je bezopasna promena za koju ne postoji terapija, osim šminke ili hidratantna kreme. Ovaj oblik dermopatije je veoma čest i pogađa pacijente koji se leče od dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2.

Promene mogu da liče na staračke pege

Mrlje na koži ne svrbe, ne bole i uglavnom se javljaju na potkolenicama obe noge, ali mogu da se pojave i na drugim delovima tela kao što su butine i ruke. Dermopatija je češća kod, muškaraca, pacijenta starijih od 50 godina i onih koji se duže vremena leče od dijabetesa.

Dermopatija uslovljena dijabetesom razvija se na delovima kože koji su ružičaste, crvenkaste ili braon boje, na prevojima, na obe ruke ili noge. Ove pomene mogu da traju mesecima i vremenom da liče na staračke pege.

Šta utiče na razvoj ovih promena na koži?

Stručnjacima još nije do kraja jasan mehanizam nastanka ovih dermopatija. Veruje se da su ove promene na koži kod dijabetesa posledica povrede kože, smatra se da se razvijaju i zbog delovanja ekstremne vrućine ili hladnoće, kod osoba koje već imaju neuropatiju zbog visokog nivoa šećera u krvi.

Nije zarazna bolest

Ove promene na koži dovode se u vezu sa ispoljavanjem komplikacija dijabetesa na bubrezima, očima, nervima. Dermopatija povezana sa dijabetesom nije zarazna bolest.

Stanje se dijagnostikuje na osnovu fizičkog pregleda, stručnjak će posmatrati oblik, veličinu i mesto kožne promene. Moguće je da će u nekim slučajevima biti potrebna i biopsija kože kako bi se eliminisalo postojanje drugih oboljenja.

šećer, Dijabetes, Merenje šećera, Insulin
foto: Mario Anzuoni profimedia

Kako se leče ove promene na koži?

Za sada ne postoji način da se nekom terapijom uklone ove kožne promene. Nije do kraja jasno da li bolja regulacija glikemije može da deluje na mrlje na koži uslovljene dijabetesom. Preporuka stručnjaka je da pacijenti nastoje da regulišu vrednosti šećera u krvi kako bi se sprečile moguće komplikacije.

Mrlje na koži za sada mogu da se prekriju puderom, kremama koje hidriraju kožu. I pored svih napora pacijenti sa dijabetesom nekada ne mogu da spreče promene na koži, ipak kako ne bi došlo do komplikacija bolesti pacijenti moraju da se pridržavaju propisane terapije od strane lekara specijaliste. Preporuka je da pacijenti sa dijabetesom kontrolišu vrednosti šećera pre i posle jela i pre nego što odu na spavanje. Neophodno je da se redovno koriste lekovi prema preporuci doktora.

Dijabetes, promene na koži i komplikacije

Redovna fizička aktivnost će uticati na bolju regulaciju šećera, kao i zdrav način ishrane i zdrave životne navike. Pošto pojedini stručnjaci za dijabetes misle da ove kožne promene mogu se jave posle povreda, savet je da se nosi zaštitna oprema, štitnici za potkolenicu, debele i dugačke čarape. U slučaju da pacijenti primete promene na koži potrebno je da se obavezno jave lekaru, jer pege mogu da budu znak upozorenja na komplikacije dijabetesa.

Mogu da se povuku, pa ponovo jave

U principu, ove promene na koži imaju tendenciju da iščeznu posle jedne ili dve godine, ali moguće je da se zadrže i tokom dužeg vremenskog perioda. Moguće je da se ove male braonkaste mrlje povuku, pa da se posle izvesnog vremena ponovo jave. Preporuka je da ako uočimo bilo kakvu vrstu promena na koži potražimo stručnu pomoć.

Bonus video:

00:15

Hapšenje zbog filma Nedelja

(Espreso/Eklinika/D.T./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.