NIKAD NE ZAKLJUČAVAJTE VRATA OD KUPATILA DOK STE UNUTRA: Razlog nije ni malo naivan - spasite sebi život na vreme
Tuširanje, Foto: Profimedia

obratite pažnju

NIKAD NE ZAKLJUČAVAJTE VRATA OD KUPATILA DOK STE UNUTRA: Razlog nije ni malo naivan - spasite sebi život na vreme

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje da kuca

Objavljeno:

Srčani zastoj se može dogoditi bilo gde, pa čak i u kupatilu, a razlog tome je taj što određene dnevne aktivnosti, poput pražnjenja creva ili kupanja, mogu imati značajnu ulogu u izazivanju ovog kardiovaskularnog problema.

Kada se to dogodi, glavni organi više ne primaju oksigenisanu krv, što dovodi život u neposrednu opasnost. Srčani zastoj je u osnovi električni kvar u srcu koji uzrokuje nepravilan rad srca. Veća je verovatnoća da će se ovaj problem javiti prilikom kupanja, tuširanja ili vršenja nužde zbog stresa koje ove aktivnosti mogu da izazovu u telu.

Kupatilo
foto: Espreso

Korišćenje toaleta

Tokom pražnjenja creva većina ljudi se napreže, a to izaziva stres za srce. Kod osoba kod kojih je srčana fukcija već ugrožena, ova svakodnevna radnja može da dovede do iznenadnog zastoja srca. Odlazak u toalet takođe može da izazove i takozvanu vazovagalnu reakciju, jer prilikom nužde se stvara pritisak na vagusni nerv, koji ponekad može da uspori rad srca.

Tuširanje
foto: Profimedia

Kupanje i tuširanje

Tuširanje u previše hladnoj (temperatura vode ispod 21°C) ili prevrućoj (temperatura vode iznad 44°C) vodi može brzo da utiče na rad srca. Budući da se telesna temperatura brzo menja pod tušem, to može da dovede do opterećenja u arterijama i kapilarima.

Simptomi na koje treba da obratite pažnju

Ako vam je iz bilo kojeg razloga potrebna medicinska pomoć dok ste u kupatilu, važno je da odmah potražite pomoć, iako vam je možda neprijatno zbog toga. Potrebno je da odmah pozovete pomoć ako osetite neke od sledećih simptoma:

  • bol u grudima
  • iznenadni nedostatak daha
  • vrtoglavica
  • povraćanje
  • otežano disanje
  • nesvestica

BONUS VIDEO

01:26

ZA NJEGOVU TEŠKU BOLEST NEMA LEKA, ALI POBEDIO JE SNAGOM SVOG DUHA Mladi pisac izdao knjigu o svojoj borbi i poslao SNAŽNU poruku

(Espreso/magazin.novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.