AKO VAM JE STALNO HLADNO MOŽDA JE VREME DA SE ZABRINETE: Evo koji zdravstveni poblemi mogu da vam UNIŠTE ORGANIZAM
Hladnoća, Foto: Profimedia

pažnja

AKO VAM JE STALNO HLADNO MOŽDA JE VREME DA SE ZABRINETE: Evo koji zdravstveni poblemi mogu da vam UNIŠTE ORGANIZAM

Kolika god da je temperatura vazduha u prostoriji ili napolju, nekim ljudima su šake i stopala uvek ledeni. Često osećaju jezu i u celom telu. Koji su razlozi za to?

Objavljeno:

Doktori objašnjavaju koje zdravstvene tegobe stvaraju takav osećaj. Ukoliko prepoznate ove simptome kod vas, posavetujte se sa svojim lekarom.

Loša vam je cirkulacija

Kada imate lošiju cirkulaciju, vaša krv ne struji kroz telo brzinom kojom bi trebalo. „Kada krv ne dospeva u dovoljnoj količini u određene delove tela, a obično je to slučaj sa šakama i stopalima, oni postanu hladni", objašnjava doktorka Arti Agarval, internista u njujorškoj bolnici „Juno Medical“.

Naglo ste smršali

Drastično mršavljenje stvara zimogrožljivost, jer salo koje je ispod kože čuva toplotu tela. Kada smršate, izgubite deo ove masnoće i osetljiviji ste na hladnoću. Ukoliko mnogo smanjite unos kalorija, metabolizam se uspori da bi sačuvao energiju, a to stvara osećaj hladnoće.

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

Problem sa štitnom žlezdom

Kada štitna žlezda počne usporeno da radi (hipotireoza), ne proizvodi dovoljno hormona za sve potrebe tela, a jedan od simptoma je osetljivost na hladnoću. Povećan rizik za ovo oboljenje imaju žene, starije osobe od 60 godina, oni sa porodičnu istorijom ove bolesti.

Anemija ili dijabetes

Jedan od simptoma anemije i dijabetesa su hladne ruke i noge, odnosno osetljivost na hladnoću. Ukoliko nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca, to oboljenje se naziva anemija. Dijabetes nastaje kada dolazi do povišenog nivoa šećera u krvi. Ukoliko imate još neke simptome i sumnjate na ova stanja, posetite svog lekara koji će uraditi neophodne analize.

Nesanica, Nemir
foto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

Imate malu mišićnu masu

Nekim ljudima je hladno čak i kada većini nije. Ako nema medicinskih razloga za to, uzrok može biti manja mišićna masa, kaže doktorka Arti Agarval, internista u njujorškoj bolnici „Juno Medical“. Mišići skupljaju toplotu i ako imate manju mišićnu masu telo održava toplotu tako što povlači krv iz ekstremiteta, pa ruke i noge postaju hladni.

Niste se naspavali

Danju može da vam bude hladno zato što ste toliko umorni da vaše telo misli da treba da odete na spavanje. Tada se organizam ponaša kao kada legnete u krevet. Mozak stvara melatonin, hormon koji izaziva pospanost, a temperatura tela opada, što se dešava i tokom sna.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.