DOKTOR UPOZORAVA DA OVU NAMIRNICU NIKAKO NE SMETE JESTI NA PRAZAN STOMAK: Šteti ZDRAVLJU, a SRBI je...
Namirnice, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

DOKTOR UPOZORAVA DA OVU NAMIRNICU NIKAKO NE SMETE JESTI NA PRAZAN STOMAK: Šteti ZDRAVLJU, a SRBI je...

Postoje namirnice koje bi trebalo izbagavati i generalno, ali posebno izjutra i na prazan stomak jer mogu negativno da utiču na opšte zdravlje i pokvare vam plan da smršate, ako to pokušavate.

Objavljeno: 11:19h

Nutricionista upozorava da ovaj sastojak, koji je deo mnogih jela koja se tipično služe za doručak, ne bi trebalo jesti uopšte, a kamoli tako rano

Kada nešto jedemo može biti važno koliko i sama činjenica šta jedemo, a ako se izbor ne baš zdrave hrane poklopi s najgorim mogućim periodom za unos takvih namirnica – organizam nam neće biti zahvalan.

Dr Rupali Data, klinička nutricionistkinja s višedecenijskim iskustvom, naglašava da šećer – da, čak i frukoza u voću – može da dovede do preopterećenja jetre ako se jede na prazan želudac.

Voćna salata, Voće
foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Hrana koja sadrži šećer dovodi do naglog skoka glukoze u krvi, koja normalno raste posle obroka šta god da pojedete. Ukoliko dan započnete nečim što ima šećer, time povećavate rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, a telu ne pružate ni dovoljno vlakana i proteina.To važi za sve što sadrži šećer: zaslađene žitarice, gotove ovsene kaše iz kesice, obične palačinke i druga peciva, posebno ona sa slatkim punjenjem, sve što verujete da je zdravo jer ima voće... pa čak i smutiji!

– Iako većina veruje da je zdravo da popiju čašu voćnog soka na početku dana, to možda nije slučaj. Dr Rupali predlaže da ne počnete dan na taj način jer ćete opteretiti pankreas dok se organizam još budi posle više sati odmora – piše NDTV Food.

Sok
foto: Profimedia

Nakon što doručkujete nešto što sadrži šećer, vaš nivo glukoze u krv naglo raste, a skok pokreće oslobađanje insulina, koji prenosi glukozu iz krvi u ćelije.

Taj vrlo visok nivo šećera u krvi može da potraje od sat do dva, a štetan je za ćelije jer oštećuje krvne sudove koji snabdevaju vitalne organe. To dalje povećava rizik od mnogih komplikacija, ukljujući bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega, probleme s vidom, nervima...

Istraživanje objavljeno 2016. godine u medicinskom časopisu Nutrients pokazalo je da je prekomeran unos šećera povezan s više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, bolesti srca, dijabetes i bolest masne jetre.

Uz to, prekomerna potrošnja ugljenih hidrata, bez balansiranja sa proteinima i zdravim mastima, može da oteža kontrolu šećera u krvi kod ljudi koji već imaju predijabetes ili dijabetes.

Šta jesti na prazan stomak?

Stručnjaci savetuju da se prvi obrok u toku dana sastoji od namirnica koja obiluju korisnim hranljivim materijama, koje neće dovesti do naglog skoka šećera u krvi i pružaju telu energiju.

Jaja, Jaje
foto: Profimedia

To mogu biti visokoproteinske opcije za doručak poput jaja na sve načine ili varijante sa zdravim mastima kao što su avokado, ovsena kaša (koju ćete sami napraviti) ili peciva od celog zrna žitarica.

BONUS VIDEO: ROK TRAJANJA NIJE I KRAJNJI ROK UPOTREBE NAMIRNICE

03:27

ROK TRAJANJA NIJE I KRAJNJI ROK UPOTREBE NAMIRNICE

(Espreso/glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.