DA LI ZNATE ŠTA SE DOGAĐA TELU AKO SVAKI DAN POJEDETE DVE ZRELE BANANE: Evo šta bude sa organizmom
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

korisno

DA LI ZNATE ŠTA SE DOGAĐA TELU AKO SVAKI DAN POJEDETE DVE ZRELE BANANE: Evo šta bude sa organizmom

U nastavku pročitajte 17 stvari koje se događaju u vašem telu ako svaki dan tokom mesec dana pojedete dve zrele banane.

Objavljeno:

Jeste li znali da su zrele banane jedna od najzdravijih namirnica na svetu? Ako pojedete dve zrele banane dnevno, učinićete veliku uslugu svome telu. Osim što ćete dobiti veliku dozu antioksidansa, telu ćete pružiti i takozvani faktor nekroze tumora, koji je odličan borac protiv kancerogenih materija u organizmu.

U nastavku pročitajte 17 stvari koje se događaju u vašem telu ako svaki dan tokom mesec dana pojedete dve zrele banane.

1. Pomažu kod depresije

Osobe koje pate od depresije, obično imaju nisku stopu serotonina u mozgu. Banane mogu pomoći u borbi protiv depresije i popraviti vaše raspoloženje jer sadrže visoku stopu triptofona, koji se pretvara u serotonin i tako ublažava simptome depresije, prenosi Zadovoljna.hr.

2. Daju potrebnu energiju

Ovo omiljeno voće sadrži tri prirodna šećera – fruktozu, glukozu i saharozu, a sadrži i veliku dozu vlakana potrebnih za osećaj energije. Upravo zbog toga pruža trenutni i snažni osećaj navale energije koji će vam biti dovoljan za intenzivni 90-minutni trening.

3. Pomažu kod mršavljenja

Banane sadrže samo 100 kalorija po porciji pa su odlična opcija za sve one koji žele skinuti kilograme. Takođe, sadrže i tri grama vlakana po porciji, što nam pomaže da se duže osećamo sitima.

4. Odlične su za mozak

Banane su super voće koje postepeno oslobađa energiju, što pomaže mozgu da duže ostane budan i aktivan. Budni smo zbog visoke stope kalijuma, a magnezijum na pomaže da ostanemo koncentrisani i sve dnevne zadatke obavimo s puno manje muke.

5. Drže hormone u ravnoteži

Sadrže visok nivo kalijuma i B6 vitamina pa su odličan izvor hranjivih materija za proizvodnju hormona.

6. Ublažavaju žgaravicu

Visoka nivo kalijuma pomaže u regulaciji kiselosti u želucu, a vlakna pomažu kod probave. Ta kombinacija hranjivih materija, odlična je za ublažavanje simptoma žgaravice.

7. Snižavaju krvni pritisak

Istraživanja su pokazala da jedenje dve zrele banane na dan može sniziti krvni pritisak za 10 posto. Banane sadrže nizak natrijum i visok kalijum, što ih čini odličnim izborom za sve one koji imaju problema s krvnim pritiskom.

8. Dobre su za zdravlje krvi

Budući da sadrže zdrave količine gvožđa, banane su izvrsne u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Osim toga, odlične su u smanjivanju rizika od anemije. Zbog visokog nivoa B6 vitamina, pomažu u proizvodnji belih krvnih zrnaca.

9. Odlične su za kosti

Hranjive travi u bananama pomažu u izgradnji i održavanju jakih kostiju zbog kalcija koji sadrže u sebi.

10. Bore se protiv bolesti

Banane sadrže visok nivo antioksidansa, pružajući tako zaštitu ćelijama od slobodnih radikala koji uzrokuju razne bolesti. Dve banane dnevno, pomoći će u borbi protiv bolesti srca, dijabetesa, raka i degeneracije mišića i tkiva.

11. Mogu pomoći kod prestanka pušenja

Banane sadrže moćnu mešavinu kalijuma, magnezijuma i vitamina B6. Poznato je da mešavina ovih nutrijenata smanjuje povlačenje nikotina, a to je ključno kod razvijanja zavisnosti o cigaretama i razbijanju te štetne navike.

12. Leče čir na želucu

Lekari u Indiji već godinama naglašavaju prednosti banana u lečenju peptičkih ulkusa, a nedavno su lekari u Engleskoj otkrili zašto je to tako. Naime, banane sadrže sitoindozide, koji leče čireve i odlični su za želudac.

13. Leče mamurluk

Budući da sadrže visok nivo elektrolita, banane su dobar izbor hrane za osobe koje je prevarilo piće i pate od glavobolje i mučnine. Ako se ne osećate dobro zbog sinoćnje zabave, pojedite bananu i moglo bi vam biti mnogo bolje.

14. Ublažuju zatvor

Banane su bogate vlaknima, a vlakna pomažu u normalizaciji crevnih funkcija.

15. Pomažu u sprečavanju poremećaja mozga

Bogate magnezijumom, banane pomažu u pretvaranju masnih kiselina u DHA, važnog Omega-3. naučnici su otkrili važnu vezu između DHA i neuroloških poremećaja kao što su ADHD i Alchajmerova bolest. Zbog velikog nivoa vitamina B, pomažu i kod prevencije Parkinsonove bolesti.

16. Poboljšavaju pamćenje

Zbog visokog nivoa triptofana, kalijuma i magnezijuma, banane će vam pomoći da se bolje skoncentrišete, bolje pamtite i uopšteno imate bolje moždane funkcije.

17. Čuvaju zdravlje srca

Banane, kao što smo do sada već zaključili, sadrže hranjive materije i vitamine koji brinu za naš organizam. Povećan unos kalijuma i smanjen unos natrijuma, verovatno je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje srce.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.