MNOGE ŽENE SE MUČE SA OVIM PROBLEMOM, A SVI ĆUTE: Ovo je PRIRODNO rešenje za AMENOREJU, sigurno ga imate u kući
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE ŽENA

MNOGE ŽENE SE MUČE SA OVIM PROBLEMOM, A SVI ĆUTE: Ovo je PRIRODNO rešenje za AMENOREJU, sigurno ga imate u kući

Đumbir može imati antiinflamatorna svojstva, a koristi se za lečenje bolova u stomaku i menstrualnog bola

Objavljeno:

Odsustvo menstruacije u reproduktivnim godinama naziva se amenoreja. Za osobe koje redovno imaju menstruaciju, ako ostanete bez nje 6 meseci, možda ćete imati amenoreju.

Ovo su neka prirodna rešenja i suplementi za amenoreju, takođe je važna i umerena fizička aktivnost:

Vitamin C

Neki ljudi veruju da vitamin C, takođe nazvan askorbinska kiselina, može izazvati menstruaciju. Ali ne postoje pouzdani naučni dokazi koji bi podržali ovu tvrdnju. Smatra se da vitamin C može podići nivoe estrogena i sniziti nivoe progesterona. Ovo uzrokuje kontrakciju materice i razbijanje sluzokože materice, što dovodi do početka menstruacije. Studija iz 2016. godine primetila je da je vitamin C povezan sa povećanim progesteronom i smanjenim nivoima FSH. Međutim, autori studije napominju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumela potencijalna uloga antioksidanata u plodnosti i kako oni mogu uticati na reproduktivne hormone. Da biste isprobali ovaj metod, možete uzimati vitaminske suplemente ili jednostavno jesti hranu koja sadrži vitamin C. Agrumi, bobice, crne ribizle, brokoli, spanać, prokulice, crvena i zelena paprika i paradajz su svi dobri izvori vitamina C. Ako uzimate suplemente, pazite da ostanete u granicama preporučene bezbednosti - previše vitamina C može biti opasno.

Ananas
foto: Profimedia

Ananas

Ananas je bogat izvor bromelaina, enzima za koji se veruje da utiče na estrogen i druge hormone. Studija iz 2017. sugeriše da bromelain može pomoći u smanjenju upale. To znači da može pomoći uzrocima neredovnih menstruacija povezanih sa upalom. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji sugerišu da će dodaci ananasu ili bromelainu izazvati menstruaciju.

Đumbir

Đumbir je tradicionalni lek za izazivanje menstruacije i veruje se da izaziva kontrakcije materice. Međutim, ovo ostaje nedokazano naučnim istraživanjima. Đumbir može imati antiinflamatorna svojstva, a koristi se za lečenje bolova u stomaku i menstrualnog bola, prema pregledu iz 2015. U pregledu iz 2016. godine, istraživači su utvrdili da đumbir može biti efikasan u lečenju teškog menstrualnog krvarenja i menstrualnog bola. Đumbir može biti neprijatan za jelo sirovo, pa je najlakši način da ga uzmete da napravite čaj od đumbira. Da biste koristili ovu metodu, kuvajte svež komad oljuštenog, isečenog đumbira u šerpi vode 5 do 7 minuta. Procedite i zasladite čaj po ukusu, ako je potrebno, pre pijenja.

Peršun
foto: Printscreen YouTube/Lekovite Biljke

Peršun

Peršun sadrži visok nivo vitamina C, kao i apiol, koji može pomoći u stimulaciji kontrakcija materice. Međutim, apiol je takođe toksičan u određenim količinama i posebno je opasan za trudnice. Ne bi trebalo da pijete čaj od peršuna ako ste trudni, dojite ili imate problema sa bubrezima. Da biste napravili čaj od peršuna, jednostavno prelijte šoljom ključale vode par kašika svežeg peršuna i ostavite da odstoji oko 5 minuta pre nego što popijete.

Kurkuma

Kurkuma je još jedan tradicionalni lek za koji neki veruju da je emenagog. Trebalo bi da deluje tako što utiče na nivoe estrogena i progesterona, iako naučna istraživanja nedostaju. Postoji mnogo načina da uključite kurkumu u svoju ishranu. Možete ga dodati u kari, pirinač ili jela od povrća. Ili ga možete dodati u vodu ili mleko sa drugim začinima i zaslađivačima za piće koje zagreva.

Kurkuma
foto: Profimedia

Dong kuai

Dong kuai, takođe poznat kao ženski ginsing ili angelica sinensis, je biljka poreklom iz Kine i popularni biljni lek iz Pouzdanog izvora koji se stotinama godina koristi za ublažavanje simptoma povezanih sa menopauzom i menstruacijom. Smatra se da pomaže u izazivanju menstruacije poboljšavajući protok krvi u karlicu, kao i stimulisanjem mišića u materici i izazivanjem kontrakcija materice. Možda nije bezbedno da se konzumira u velikim dozama ili ako ste trudni ili dojite. Dong kuai se može napraviti kao čaj i često se prodaje u mešavini sa drugim biljem.

Crni kohoš

Crni kohoš je još jedan biljni dodatak koji može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa. Rečeno je da pomaže u toniranju materice i promoviše opadanje sluzokože materice. Međutim, studije nisu pokazale konzistentan efekat na hormon koji stimuliše folikule, estrogen ili tkiva ženskog reproduktivnog trakta. Potrebne su dodatne studije da bi se utvrdili zdravstveni efekti crnog kohoša. Čini se da je kratkoročna upotreba ove biljke bezbedna. Poznato je da crni kohoš reaguje sa mnogim lekovima. Ne preporučuje se ljudima koji su na krvnim pritiskom ili lekovima za srce ili koji imaju istoriju problema sa jetrom.

DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU? Ovo pitanje se postavlja kroz četvrti ciklus akcije Zasadi drvo:

02:44

DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU? Ovo pitanje se postavlja kroz četvrti ciklus akcije Zasadi drvo

(Espreso/ Health line)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.