SRBI OBOŽAVAJU OVU HRANU, A JAKO JE LOŠA ZA CREVA: Samo je izbacite i biće vam odmah bolje
Bol u stomaku, Foto: Profimedia

NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU

SRBI OBOŽAVAJU OVU HRANU, A JAKO JE LOŠA ZA CREVA: Samo je izbacite i biće vam odmah bolje

Naime, nutricionisti upozoravaju da postoji određena hrana koja uzrokuje gasove i nadutost

Objavljeno:

Nadutost stomaka je neprijatnost koja se najčešće opisuje kao nadutost u želucu, a neretko je prate gasovi i bolni grčevi. Isto tako, zbog pritiska može doći i do bolova u donjem delu leđa, koji često znaju da nas zabrinu. Dobra je vest da u većini slučajeva nadutost možemo sprečiti, a jedan od najjednostavnijih načina jeste izbegavanje hrane koja uzrokuje ovakve neprijatne pojave, piše Eat This.

Naime, nutricionisti upozoravaju da postoji određena hrana koja uzrokuje gasove i nadutost i prema njihovim savetima trebalo bi da je izbegavamo ili barem svedemo na minimum.

Na listi namirnica koje izazivaju nadutost i gasove su prerađena i pržena hrana, mlečni proizvodi, određeno povrće poput brokolija i karfiola, namirnice koje sadrže veliku količinu procesiranog šećera (gumene bombone, keks, čips), pivo, crveno meso, gazirana i alkoholna pića, orašasti plodovi i mahunarke.

Iako su neke od ovih namirnica, poput brokolija, karfiola, orašastih plodova i mahunarki, izuzetno zdrave, dosta su teške pa ako se pretera s njihovom konzumacijom, mogu dovesti do nadutosti i neprijatnih gasova.

“Neke namirnice poput mahunarki ili orašastih plodova izvrsna su i svestrana užina zahvaljujući velikoj količini proteina, zdravih masti i vlakana. Ali, nažalost, zauzimaju mesto na listi hrane koja uzrokuje gasove jer se ne vare lako. Zato je važno konzumirati ih umereno kako ne bismo dodatno opteretili creva”, objašnjava nutricionista Deril Žofri, prenosi Index.hr.

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.