CISTE NA JAJNICIMA SE PREPOZNAJU PO OVIH 5 SIMPTOMA: Samo u jednom slučaju je potrebna OPERACIJA
Jajnici, Foto: Profimedia

SJAJNO

CISTE NA JAJNICIMA SE PREPOZNAJU PO OVIH 5 SIMPTOMA: Samo u jednom slučaju je potrebna OPERACIJA

Paraovarijalne ciste, poznate i kao paratubalne i Morgagnijeve ciste, često se mešaju sa cistama na jnjicima, ali, reč je o drugom problemu, koji se samo razvija u blizini jajovoda

Objavljeno:

Paraovarijalne ciste, poznate i kao paratubalne i Morgagnijeve hidatidne ciste, često se pogrešno smatraju cistama jajnika, a u stvari – samo rastu u blizini njih. Obično ne izazivaju simptome pa se zbog toga i teško otkrivaju. Morgagnijeve hidatidne ciste obično se javljaju kod žena između 30. i 40. godine života, kod tinejdžerki su često velike, prolaze same od sebe, ali mogu da budu i kancerogene.

Šta su paraovarijalne ciste i zašto nastaju?

Paraovarijalne ciste su vrećice ispunjene tečnošću i nalaze se u jajovodima, u blizini jajnika. Ne izazivaju nikakve ozbiljne probleme i obično se otkrivaju tokom operaciju ili usled drugih problema. Ove ciste su nekancerogene i prolaze same od sebe, ali mogu da se pretvore u tumor. Razvijaju se do dimenzija od 0,5 cm do 20 cm.

Uzrok nastanka paraovarijalne ciste leži još u periodu kada žena nije ni rođena. Naime, u vrlo ranim fazama trudnoće, fetus ima strukturu, koja se zove Volfov kanal (Wolffian duct), koji se pretvara u muški polni organ. Ali, kako beba raste ta struktura se menja i stvara se Mulerov kanal (Mullerian duct) u kome počinju da rastu materica, grlić materice, jajovodi i vagina. Svi oni zajedno nazivaju se paramezonefrični kanali. Ponekad delovi ovih kanala mogu da ostanu i nakon rođenja bebe i pretvore se u paraovarijalne ciste.

Materica, Jajnici, Ženski reproduktivni sistem
foto: Profimedia

Koji simptomi ukazuju na pojavu paraovarijalne ciste?

Paraovarijalne ciste otkrivaju se slučajno, dok se leči neki drugi problem, na primer. Iako se smatraju bezopasnim, ove ciste ponekad mogu da narastu i uzrokuju druge probleme. Simptomi paraovarijalnih cista mogu da budu:

Pritisak u abdomenu

Bol u stomaku koji dolazi i prolazi

Osećaj težine ili punoće u stomaku

Zatvor

Učestalo mokrenje.

Kako se postavlja dijagnoza za Morgagnijeve ciste?

Ukoliko postoje navedeni simptomi, lekar prvo radi fizički pregled i pregled karlice, a može da traži da se urade određeni testovi:

Ultrazvuk. Obično se radi ultrazvuk karlice ili abdomena kako bi se otkrile bilo kakve abnormalne izrasline.

Magnetna rezonanca. MRI koristi magnetno polje i radio talase za snimanje detaljnih slika organa.

Kako se leče paraovarijalne ciste?

Najbolji tretman za ciste je operacija. Ali, lekari naglašavaju da operacija donosi i neke rizike, zbog čega se dešava da ostave cistu ako ne raste ili ne utiče na zdravlje žene.‌ u slučaju da cista krene da raste, radi se operacija kako bi se izbegle dalje komplikacije. Od hirurških zahvata primenjuju se:

Laparoskopska cistektomija. Cistektomija je operacija kojom se uklanjaju ciste. Laparoskopska cistektomija koristi mali rez na stomaku i generalno je prvi izbor za uklanjanje cista jer se pacijentkinje brzo oporavljaju i imaju bolje rezultate.

Laparotomija. Ova operacija je invazivna, „otvorena“ operacija koja podrazumeva veliki rez u stomaku. Lekar bi mogao da uradi laparotomiju kako bi pregledao veći deo stomaka ako postoje komplikacije od paraovarijalne ciste ili je potrebna hitna operacija.

Koje komplikacije mogu da izazovu paratubalne ciste?

Ponekad paraovarijalne ciste mogu da narastu i uzrokuju druge zdravstvene probleme, kao što su:

Torzija. Paraovarijalne ciste se drže na mestu pomoću posebnih tkiva zvanih stabljike. Ponekad cista može da počne da se uvija na toj stabljici i to se zove torzija, koja može da izazove ozbiljne neželjene efekte kao što su:

Grčevi Iznenadni i jaki bol u stomaku Bol koji zrači u donji deo leđa Temperaturu Povraćanje.

Torzije su hitna stanja koja zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Uvijanje ciste uzrokuje uvijanje i jajovoda što može da izazove gubitak krvi u tom području, kao i trajno oštećenje jajovoda. Često se torzije paraovarijalne ciste dešavaju tokom trudnoće, verovatno zbog brzog rasta svega u utrobi žene. Hemoragija/krvarenje. Ponekad cista može da se otvori i izazove nekontrolisano krvarenje i gubitak krvi.

Pucanje jajovoda. Ako cista postane prevelika ili izvrće jajovod, to može izazvati njihovo pucanje.

Velike ciste. Ponekad ciste mogu da postanu izuzetno velikei vrše pritisak na druge organe kao što su creva, bešika, bubrezi ili materica. Velike ciste mogu da izazovu simptome kao što su zatvor, oticanje bubrega i često, bolno mokrenje.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.