NE IGNORIŠITE OVE PROMENE: U ovim situcijama je SEKRET razlog za brigu
ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

NE IGNORIŠITE OVE PROMENE: U ovim situcijama je SEKRET razlog za brigu

Nekoliko stručnjaka za žensko zdravlje govorilo je o tome šta je normalno kod vaginalnog iscedaka - a šta nije

Objavljeno:

Može biti različitih boja i mirisa od kojih neki mogu ukazivati na prikriveno zdravstveno stanje.

Bitno je da utvrdite kakav vaginalni iscedak je normalan za vas, kao i da se obratite lekaru ukoliko primetite neke veće promene.

Nekoliko stručnjaka za žensko zdravlje govorilo je o tome šta je normalno kod vaginalnog iscedaka - a šta nije.

- Količina vaginalnog iscedka varira tokom ženskog menstrualnog ciklusa, a većina trudnica će dobiti iscedak u toku trudnoće - Rekla je dr Virdžinija Beket.

Zdrav iscedak nema jak miris ili boju, ali žene ipak mogu osetiti neprijatnu vlažnost.

Iscedak zelene ili žute boje

- Ako vaš iscedak ima žuto zelenu boju, to može značiti da imate gonoreju - upozorava Natika Halil iz Udruženja za planiranje porodice.

Takođe, stručnjak savetuje da pazite na „tanak i vodenast“ sekret jer to takođe može ukazivati da imate polno prenosivu bolest. Tipični simptomi uključuju gust zeleni ili žuti sekret, bol tokom pražnjenja bešike i krvarenje između menstruacija.

Iscedak sive boje

Iscedak sive boje je jedna od najčešćih promena, a obično je znak bakterijske vaginoze. Nastaje kao promena u balansu dobrih bakterija unutar vagine, nije praćena svrabom ili bolom, ali često je moguć jak miris koji podseća na miris ribe.

- Jedna od 3 žene će dobiti bakterijsku vaginozu bar jednom u životu, a polovina žena sa ovim stanjem neće primetiti nijedan simptom. Bakterijska vaginoza nije polno prenosiva bolest, ali se može razviti nakon intimnog čina - zaključila je doktorka Nikita.

Iscedak ima neprijatan ili neobičan miris

- Jedan od razloga u promeni mirisa vaginalnog sekreta može biti tampon koji se predugo nalazi unutar vagine. U tom slučaju tampon je neophodno ukloniti u što kraćem roku - rekla je doktorka Ajanti Gunasekera iz Londonske ginekologije.

Miris koji podseća na amonijak nastaje zbog infekcija urinarnog trakta koja čini mokraću snažnijom. Ostali simptomi uključuju zamućen ili krvav urin i visoku ili povišenu temperaturu.

Grudvast iscedak

Ukoliko je sekret gust, grudvast i beo, vrlo je moguće da imate gljivičnu infekciju. Ovaj tip infekcije je bezopasan, a pogađa žene i muškarce podjednako.

Simptomi gljivične infekcije su grudvast sekret bez mirisa, koji može biti praćen svrabom i peckanjem.

- Gljivične infekcije su jako česte i mogu biti neprijatne, ali se obično mogu lečiti lekovima dostupnim u apotekama. Međutim, kod nekih žena infekcija se može stalno vraćati, pogotovo ako se ne izleči do kraja odgovarajućom terapijom - zaključila je dr Beket.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.