LJUBLJENJE MOŽE BITI FATALNO, AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME TRČITE LEKARU: Oporavak traje MESECIMA
Ljubljenje, Foto: Profimedia, Ilustracija

OBRATITE PAŽNJU

LJUBLJENJE MOŽE BITI FATALNO, AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME TRČITE LEKARU: Oporavak traje MESECIMA

Simptome mononukleoze na koje treba da obratite pažnju objasnila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje

Objavljeno:

Bolest ljubljenja je nekada bila najčešća kod tinejdžera, međutim mononukleoza se sada javlja i kod dece zbog učestalog deljenja hrane i pića.

Ova bolest ostavlja trajne posledice ukoliko se ne leči kako treba, a najčešće obolevaju mlade odrasle osobe i adolescenti. Sve ovo i simptome na koje treba da obratite pažnju objasnila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Najčešće se javlja kod tinejdžera, mlađih odraslih osoba i vezana je za prvi poljubac. Prenosi se poljupcem ili upotrebom predmeta koji je koristila osoba koja i ne mora da ima znake i simptome bolesti. Zato uvek kažemo deci da piju iz svoje flaše ili čaše. Može da se pojavi i u vrtićima", rekla je doktorka i objasnila kako se mononukleoza manifestuje.

Voda, Flašica vode
foto: Profimedia, Ilustracija

"Do 25 odsto ljudi, čak i više, može da ima prisutan virus u ždrelu, da ga analiza krvi potvrdi, a da nema nikakve simptome. Ukoliko se virusna infekcija klinički manifestuje, to se obično manifestuje tako što tinejdžer ima povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksao je, a mogu da se napipaju limfne žlezde i pristuna je gušobolja. Sve su to simptomi koji mogu da budu različito prisutni, slabije ili jače", objasnila je dr Begović Lazarević.

U pojedinim slučajevima može da dođe do opasnih komplikacija, poput oticanja slezine, ali tako fatalni simptomi su retki.

"Ako je gušobolja izrazita, krajnici mogu da budu prekriveni, može da bude jako otežano gutanje, temperatura može da traje deset i više dana. Ključno je da se miruje. Kod izvesnog broja obolelih može da se pojavi povećanje jetre i slezine, to je jako bitno. Tada je najvažnije i da se nakon oporavka ne bavite sportom. Postoji opasnost da, dok se slezina ne vrati u normalne dimenzije, dođe do rupture, a to je ozbiljna komplikacija", rekla je doktorka.

Jezik, Plaženje, Usta, Usne
foto: Profimedia

Slezina filtrira krv i štiti od infekcija, odstranjuje stara i oštećena krvna zrnca iz krvotoka. Bol u gornjem delu stomaka najčešći je simptom rupture slezine. Ipak, posle povrede slezine bol se može osetiti i na levom zidu grudnog koša, ramenu. Doktorka je napomenula da oprovak od mononukleoze zavisi od imuniteta osobe, te tako može da traje dve nedelje, a u pojedinim slučajevima i po nekoliko meseci.

DOKTOR UŽASNUT ZBOG SNIMKA U BUSU! Tvrdi da nema pomoći: Pokušali su da ih kastriraju, ALI JE TO GREŠKA U MOZGU! Evo šta se desilo

01:17

DOKTOR UŽASNUT ZBOG SNIMKA MASTRUBIRANJA U BUSU! Tvrdi da nema pomoći: Pokušali su da ih kastriraju, ALI JE TO GREŠKA U MOZGU!

(Espreso/MONODO/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.