DR MAJA NEŠKOVIĆ OTKRILA U KOJE DOBA DANA SE DEŠAVAJU SRČANI I MOŽDANI UDARI: Slušajte pažljivo, nije BEZAZLENO
dr Mara Nešković, Foto: Printscreen YouTube/PRVA

oprezno

DR MAJA NEŠKOVIĆ OTKRILA U KOJE DOBA DANA SE DEŠAVAJU SRČANI I MOŽDANI UDARI: Slušajte pažljivo, nije BEZAZLENO

Evo zbog čega je odlaganje buđenja ujutru opasno za zdravlje i organizam!

Objavljeno:

Koliko puta ste uhvatili sebe da odlažete alarm za još 5, 10 minuta... "Samo još malo" je opšta poznata rečenica mnogih Srba koji imaju poteškoća sa buđenjem i ustajanjem.

Budite se, odlažete alarm, tačnije stavljate ga na "snuz mod" i ponovo odlazite u san... Međutim, da li znate da isprekidan san utiče na naše zdravlje i ostavlja trajne posledice na organizam. Evo šta kaže i savetuje dr Maja Nešković, specijalista neurologije i neuroangiolog gostujući na Prvoj.

Spavanje
foto: Profimedia

Kako je na početku istakla, čak i melodija alarma može da utiče na funkcionisanje organizma.

"Preterano glasna melodija povećava nivo stresa, hormona kortizola, adrenalina, čovek se budi sa ubrzanim pulsom, skokom pritiska", istkala je dr Nešković i napomenula da se upravo srčani i moždani udari dešavaju u ranim jutarnjim časovima. "Snuz mod", odn. odlaganje alarma na telefonu može da bude naš najveći neprijatelj kada je zdravlje u pitanju.

"Uključivanjem ovog mod-a čovek umesto da se probudi spontano, odlaganjem buđenja, on upada ponovo u dublje faze sna. A kada se budimo iz dublje faze sna, onda se budimo umorni i celog dana smo pospani", objasnila je doktorka.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Kako bismo spremni za san i adekvatno se pripremili, a zatim i probudili sveži i orni, dr Maja Nešković je podsetila da ne konzumiramo kofein pre odlaska u krevet, ali i da ne koristimo mobilni telefon, gledamo TV dugo, barem sat, dve pre sna.

Najvažnija stvar od svega, kako je doktorka za kraj istakla, jeste da iz sobe u kojoj spavamo eliminišemo sve izvore plave svetlosti, a za koje je utvrđeno da remete lučenje melatonina, a koji je bitan za uspavljivanje.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.