DOKTORI SAVETUJU ŠTA DA URADITE PRE POSETE STRUČNJAKU: 7 stvari koje vas rešavaju bolova u kukovima!
Bol u leđima, Foto: Profimedia / Antonio Guillen Fernández / Panthermedia /

saveti

DOKTORI SAVETUJU ŠTA DA URADITE PRE POSETE STRUČNJAKU: 7 stvari koje vas rešavaju bolova u kukovima!

Skoro da nema osobe, posebno one kojoj krštenica baš nije sveža, a da bar jednom nije muku mučila s bolom u kuku

Objavljeno:

Problemi s najvećim zglobom u organizmu, tj. sa kukovima dovode do bolova prilikom hodanja, sedenja, stajanja, kretanja uz i niz stepenice, a neki pacijenti se žale i na otežano spavanje.

Skoro da nema osobe, posebno one kojoj krštenica baš nije sveža, a da bar jednom nije muku mučila s bolom u kuku. Degenerativne promene u samom zglobu najčešći su razlog što nas ovaj deo tela opominje, a nisu retka oštećenja ni mišića, ligamenata, tetiva i drugih tkiva koja se nalaze u njegovoj okolini.

Bol u leđima, Bol
foto: Profimedia / Vadym Drobot / Alamy / Alamy /

Bol koja potiče iz samog zgloba uglavnom se širi prema preponi, dok problemi koji su nastali u okolnim strukturama bol usmeravaju ka spoljašnjoj strani kuka i zadnjice, zahvatajući gornji deo butine.

Ovaj najveći zglob u našem telu je i najveća podrška stajanju i hodanju. Zato, osetite li da ne funkcioniše kako treba i da postoji bilo kakav problem u njemu, ne dozvolite da ostanete trajno onesposobljeni, već reagujte odmah. Čim osetite bol, odmah se javite doktoru, koji će utvrditi razlog i prepisati vam neophodnu terapiju.

A evo kako da, pored toga, pomognete sami sebi:

1. Smršajte

Verovatno niste znali, ali na svakih 4,5 kg dodatne telesne težine kukovi (i kolena) trpe čak 22,5 kg veći pritisak! Ako vam je kuk pod ovim ili još jačim opterećenjem, pod kontrolom lekara i nutricioniste smanjite obroke. Čim izgubite nekoliko kilograma, bol će uminuti i to će vam olakšati kretanje.

Mršavljenje, Dijeta, Gubljenje kilograma
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

2. Ne nosite teško

Kukovi osećaju težinu svega što nosite u rukama ili na leđima. Zato, ne nosite teške stvari, uvek koristite kolica za kupovinu namirnica s točkićima.

Torba koja vam visi s ramena takođe može da pravi probleme kukovima - umesto nje nosite ruksak.

3. Poželjno je kretanje

Grešite ako stalno ležite dok se bol ne smiri. Trebalo bi da radite prigodne vežbe koje će vam preporučiti fizijatar. Pomoću njih ćete ojačati mišiće oko kukova, a mogu da pomognu i hodanje, plivanje ili joga. Važno je da se ne naprežete. S bolom na ovom mestu ne smete da idete u teretanu, dok će umerene fizičke aktivnosti pomoći da kukovi budu manje bolni i ukočeni.

4. Ne zaboravite istezanje

Specifične vežbe usmerene na delove vašeg tela koji podržavaju kukove, prvenstveno na noge i kičmu, takođe su dobrodošle.

Vežbe
foto: Foto: Youtube/Eylem Abaci

Da biste postigli najbolji učinak i brže se rešili bola, najbolje bi bilo da ih radite pod budnim okom profesionalca. Ali ako prilikom istezanja osetite još veći bol, odmah prestanite s vežbanjem.

5. Tople i hladne obloge

Zima je, pa u nedostatku leda iz zamrzivača može da posluži i kesa smrznutog povrća. Ako vašem kuku prija hladan oblog kad mirujete, umotajte kesu u peškir i držite je na kuku - ublažiće bol. Tople obloge je poželjno da koristite neposredno pre neke aktivnosti, posebno pre vežbi istezanja jer opuštaju mišiće oko kuka.

6. Zaboravite na visoke potpetice

Štikle čine da vaša stopala budu pod neprirodnim uglom, a to kod žena takođe može da uzrokuje bol u kukovima.

Štikla, Cipele, Štikle, Sandale, Žena, Noga, Visoke potpetice, Automobil
foto: Profimedia

Ako je bol već prisutan, obujte ravne cipele i izbegavajte predugo stajanje na jednom mestu.

7. Lekovi protiv bolova

Ima ih svaka kućna apoteka, a mogu da pomognu nesteroidni protivupalni lekovi koje možete bez recepta da nabavite u svakoj apoteci.

Kad budete išli na redovnu kontrolu kod svog lekara u dom zdravlja, ipak zatražite da vam preporuči šta je najbolje za vas da bi se bol ublažio.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Ako već imate neko reumatsko oboljenje, doktor će vam prepisati steroid za ublažavanje upale ili neki biološki lek. Neretko pacijent ide i na terapije strujom ili ciljane vežbe sa stručnjakom koje fizijatar preporuči.

VAŽNO! Slučajevi kad sve ove savete treba da zanemarite i hitno se obratite lekaru su ako se bol u kuku pojavio iznenada, ako je intenzivan, ako ste pali, posebno ako se čuje pucketanje u zglobu prilikom povrede. Pomoć odmah treba da potražite i ako krvarite - tada ne smete da stavite ni najmanje opterećenje na kuk niti da pomerate nogu.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.