ŠTA AKO PRESTANETE DA JEDETE HLEB NA 30 DANA? Ovo ćete prvo primetiti, a NISTE IMALI POJMA
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/ Jenny Can Cook

ishrana i zdravlje

ŠTA AKO PRESTANETE DA JEDETE HLEB NA 30 DANA? Ovo ćete prvo primetiti, a NISTE IMALI POJMA

Hleb je prepun ugljenih hidrata

Objavljeno:

Kada odlučite da započnete zdravu ishranu među prvim stvarima na listi koju mnogi preporučuju jeste da je poželjno izbaciti hleb. Međutim, mnogi ne mogu da zamisle da određene namirnice jedu bez hleba, te teško donose odluku da prestanu da ga jedu.

Kako kažu stručnjaci, izbacivanje hleba iz ishrane ima svoje i dobro i loše strane, te je najbolje napraviti balans.

Prema pisanju portala "Arabiaweather", ovo će se dogoditi vašem telu ukoliko na 30 dana izbacite hleb.

1. Izgubićete na težini

Hleb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz ishrane se vidi veoma brzo i to u obliku gubitka kilograma. Međutim, nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se skupljala u telu. Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu.

2. Manjak apetita

Prerađeni ugljeni hidrati, kakav je beli hleb, u organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

To ne znači da iz ishrane u potpunosti treba da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite žitaricama od celog zrna, koje regulištu šećer u krvi.

3. Osećaj slabosti

Cela zrna koja se nalaze u nekim vrstama hleba smatraju se gorivom koje telu obezbeđuje energiju i izvor vitamina i minerala važnih za održavanje nivoa energije, kao što su magnezijum i vitamin B. Svako smanjenje ovih ključnih elemenata odraziće se na telo osećajem slabosti i umora.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

4. Visok nivo ketona

S obzirom na to da su ugljeni hidrati glavni izvor energije, kada ih izbacite, telo razlaže masti i proizvodi ketone, a rezultat je:

Loš zadah

Suva usta

Umor

Slabost

Vrtoglavica

Nesanica

Mučnina

(Espreso/Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.