AKO IMATE OVO NA RUCI, HITNO MORATE KOD LEKARA: Može da bude KOBNO ukoliko se na vreme ne reaguje
Ruka, Foto: Profimedia

vaŽno

AKO IMATE OVO NA RUCI, HITNO MORATE KOD LEKARA: Može da bude KOBNO ukoliko se na vreme ne reaguje

Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

Objavljeno: 16:50h

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo povredu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvi simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

Medicinari takve ispupčenja zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću, no može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju.

Obično je veliko od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a tek se ređe javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem – već zaista mogu smanjiti kvalitet života i uzrokovati zdravstvene probleme.

Zašto nastaje?

Ruka, Pege, Bore
foto: Profimedia

Na nastanak gangliona utiču ponavljane “mikrotraume”, odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj vode u zglobu i tetivnim omotačima. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tečnost koja se kreće samo u smeru k ganglionu.

Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

Posledice Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi retko javljaju. Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, no lekari upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcionisanje šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija.

Najčešći oblik lečenja je hiruško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, lekari savetuju da potražite pomoć doktora primetite li takvo izbočenje, piše 24sata.

(Espreso/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.