Autopsije otkrile šta KORONA RADI LJUDSKOM TELU: Ovako dolazi do smrtnog ishoda
Korona virus, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

Autopsije otkrile šta KORONA RADI LJUDSKOM TELU: Ovako dolazi do smrtnog ishoda

Otkrića infektologa koristiće se kako bi se kreirali efikasniji tretmani za lečenje produženog covid sindroma

Objavljeno: 19:59h

Autopsije rađene na osobama koje su preminule od teškog oblika covid 19 infekcije pokazale su da korona virus ne ostaje samo u respiratornom sistemu, već napada celo telo. Istraživači američkog National Institute of Allergy and Infectious Diseases uradili su kompletne autopsije u periodu od aprila 2020. do marta 2021. u slučaju 44 nevakcinisane osobe, koje su preminule od posledica teškog oblika covid 19, a rezultati studije objavljeni su krajem prošlog meseca u u časopisu Nature.

Kompletne autopsije pronašle korona virus na 79 lokacija u telu

Prema navodima studije, prosečna starost preminulih, čija su tela bila podvrgnuta autopsiji, bila je 62,5 godine, a 30 procenata bile su žene. Pored kompletne autopsije, urađeno je i opsežno uzorkovanje mozga za 11 slučajeva. Zbog svoje prirode respiratorne bolesti, korona virus, klinički poznat kao SARS-CoV-2, prema rezultatima autopsije bio je najrašireniji u respiratornom sistemu, odnosno plućima. Ali, pronađen je i na 79 drugih lokacija u tela, uključujući srce, bubrege, jetru, mišiće, nerve, reproduktivni trakt i oči.

Krv „seje virus“ po celom telu

Istraživači su saopštili da rezultati autopsije pokazuju da je virus „sposoban da inficira mozak, kao i da se umnožava, replicira u ljudskom mozgu“. Takođe, došli su do saznanja da se korona virus krvlju širi po telu, i to pre svega u ranoj fazi infekcije, naglasivši da je krv ta koja „seje virus po celom telu nakon infekcije respiratornog trakta“. Istraživački tim primetio je da, iako je virus pronađen izvan respiratornog trakta, nisu pronađeni znaci upale izvan respiratornog sistema.

Rezultati autopsije poboljšaće tretmane za dugotrajni covid

Rezultati naučnog tima Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, dobijenih autopsijom tela ljudi preminulih od teške forme covid 19 infekcije, po rečima naučnika, mogu da pomognu da se suze, odnosno poboljšaju tretmani za long covid. Kako su istakli, posebno će podržati ideju upotrebe antivirusnog leka Paxlovid, koji se koristi za lečenje dugotrajnog covid 19. Kako su najavili, već je u toku kliničko ispitivanje, koje ispituje tretman, a rezultati se očekuju u januaru 2024. godine.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.