EVO ŠTA ZNAČI AKO IMATE BUBULJICE NA VRATU: Obavezno pročitajte, lekari upozoravaju NA OVO
Bubuljica, Foto: Vadim Arzyukov / Alamy / Alamy / Profimedia

VAŽNO

EVO ŠTA ZNAČI AKO IMATE BUBULJICE NA VRATU: Obavezno pročitajte, lekari upozoravaju NA OVO

Akne se mogu naći na vratu, leđima, licu i drugim delovima tela. To je problem koji pogađa mnoge ljude, a razlozi zbog kojih se javlja mogu biti različiti.

Objavljeno: 13:45h

Prvi uzrok akni na vratu su hormoni. Lekari se slažu da su oni jedan od glavnih razloga za stvaranje ovih neprijatnih stanara, koji ne samo da ne izgledaju lepo, već stvaraju i razne tegobe.

Bubuljice na vratu su posledica zapaljenog procesa identičnog onom koji izaziva akne na licu ili bilo kom drugom delu tela - pore se začepljuju, zbog pojačanog znojenja, posebno sada tokom letnjeg perioda, pojačanog lučenja masnoće i zbog na masnu kožu, nakupljanje prljavštine u porama, kao i zbog nedovoljne higijene i nege kože, ili zbog tretmana kože vrata određenim kozmetičkim preparatima. Uglavnom se pojavljuju odmah ispod brade, sa obe strane vrata, u delu vrata ispod ušiju, ili na nekim mestima ispod kose.

Pojava akni se javlja nakon pojačanog lučenja lojnih žlezda, što rezultira začepljenjem kože. Njihov rad podstiču androgeni hormoni, koji se smatraju glavnim krivcem za kožne bolesti sa kojima se tinejdžeri uglavnom suočavaju.

Hormoni nisu jedini razlog za pojavu akni. Neugledne bubuljice na vratu mogu biti posledica određene dekorativne kozmetike.

Na tržištu postoji mnogo proizvoda za šminkanje koji mogu začepiti pore i pogoršati problem.

Svi koji imaju problema sa osetljivom kožom lica treba da vode računa o kozmetici koju kupuju i da se fokusiraju na one proizvode namenjene problematičnoj koži lica.

Nepovoljni vremenski uslovi mogu dovesti do pojave bubuljica i akni, a pošto je teško izbeći izlaganje zagađenom vazduhu ili povećanu vlažnost, bilo bi dobro proveriti koje kreme se mogu koristiti za uklanjanje bubuljica, kao i razmisliti o promeni životne navike.kao i svi gore navedeni faktori, može uticati na pojavu akni bilo gde na telu.

Bilo bi dobro izbegavati prženu i masnu hranu, beli hleb, povećanu količinu šećera, što znači slatkiše i aditive, kojih se najviše nalazi u obojenoj hrani.

Akne na vratu se mogu rešiti zdravim životnim navikama i konzumiranjem veće količine voća i povrća i proizvoda od celog zrna.

Postoje neke stvari koje možete pokušati da se rešite akni na vratu, bradi i leđima. Pre svega, skratite kosu i ne dozvolite da vam dodiruje vrat. Ako ne želite da idete na šišanje, pokušajte da dobro zavežete kosu kako ne bi dodirivala vrat ili bradu i podstakla stvaranje bubuljica. Pročitajte kako da napravite sopstvene lekove koji ubrzavaju proces oporavka od bubuljica na vratu i leđima: Beli luk:

Sameljite 2-3 čena belog luka i napravite pastu. Nanesite smešu na bubuljice i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Posle toga isperite hladnom vodom. Primenjujte ovaj postupak dva puta dnevno i vrlo brzo ćete primetiti nestanak bubuljice.

bubuljica
foto: Vadim Arzyukov / Alamy / Alamy / Profimedia

Brašno:

Pomešajte 3-4 kašičice brašna sa 3 kapi meda i malo jogurta. Napravite pastu od ove mešavine i nanesite je na ceo vrat. Ostavite da deluje oko 10 minuta, a zatim isperite vodom. Dok ispirete vodom, trljajte to područje da biste zalečili bubuljice na vratu i smanjili šanse za ožiljke.

Esencijalna ulja:

Eterična ulja kao što su ulje šipka, ulje iz semena, ulje sandalovine, ulje morske krkavine i ulje lavande mogu očistiti akne na vratu, bradi, grudima ili bilo kom drugom delu tela. Možete koristiti samo jedno ulje ili kombinaciju 2-3. Konsultujte se sa aromaterapeutom da izaberete najbolju kombinaciju.

Najbolji način da sprečite bubuljice na vratu je održavanje visokog nivoa higijene, posebno na vratu i leđima.

(Espreso/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.