OVAJ NAPITAK SVI PIJEMO, A POGORŠAVA SIMPTOME URINARNE INFEKCIJE: Koristimo ga svaki dan, nismo svesni posledica
Bešika, Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

OVAJ NAPITAK SVI PIJEMO, A POGORŠAVA SIMPTOME URINARNE INFEKCIJE: Koristimo ga svaki dan, nismo svesni posledica

Za razliku od upale mokraćne bešike kada je u nekim slučajevima moguće spontano izlečenje, upala bubrega neće proći sama od sebe

Objavljeno: 14:20h

Urinarne infekcije su posledica prodora mikroorganizama iz debelog creva u kanal kojim se preko bešike oslobađa urin. Najčešći izazivač urinarnih infekcija je bakterija ešerihija koli (Escherichia coli).

Koliko traju urinarne infekcije?

Urinarne infekcije uglavnom zahvataju morkaćnu bešiku i traju oko nedelju dana. U slučaju da su bubrezi žarište infekcije, bolest se duže leči oko 14 dana, kaže urolog prof. dr Jennifer A. Linehan, Providence Saint John’s Health Center u Santa Moniki u Kaliforniji.

Nekomplikovane infekcije zahvataju donji deo urinarnog sistema

Na kliničku sliku bolesti utiče više faktora. Nekomplikovane urinarne infekcije su najzastupljenije i uglavnom su locirane u donjem delu urinarnog trakta, najčešće u mokraćnoj bešici.

Dešava se da se imuni sistem, sam od sebe i bez pomoći medikamenata, oslobodi nagomilanih bakterija, navodi urolog dr Courtenay Moore The Ohio State University Wexner Medical Center.

– Ukoliko se infekcija ne leči najčešće traje 3 do 7 dana – ističe Moore.

Kako se leče urinarne infekcije?

Bubreg, Bubrezi
foto: Profimedia

Primena antibiotika je „zlatni standard“ u lečenju urinarnih infekcija. Bitno je, ipak, da lekar na osnovu simptoma dijagnostikuje bolest i propiše najbolju terapiju za pacijenta. Pre upotrebe antibiotika analizira se uzorak mokraće, kako bi se tačno utvrdila bakterija koja je najverovatnije izazvala infekciju. Lekari na osnovu laboratorijskih analiza i tipa bakterije propisuju najbolju antibiotsku terapiju za pacijenta.

– Antibiotici će ubrzati oporavak organizma. U većini slučajeva u roku od 36 sati doći će do ublažavanja simptoma urinarnih infekcija – kaže dr Moore. Ovaj boljitak i pored toga što više nećemo patiti od neodložne potrebe za mokrenjem, ne znači da smo izlečeni od infekcije, bakterija je i dalje prisutna u organizmu, objašnjavaju doktori.

Ne prekidajte antibiotsku terapiju iako vam je bolje

Kako bi se urinarni trakt u potpunosti oslobodio bakterija moraćemo da pijemo antibiotike, na onaj način kako je savetovao lekar. Bitno je i pored toga što se osećamo mnogo bolje da popijemo u celosti propisanu dozu antibiotika.

– Ukoliko prestanemo da uzimamo antibiotike, možemo razviti soj bakterija otpornih na antibiotike. Te bakterije bi se mogle umnožiti i dovesti do pojave nove infekcije, koja se teže leči i duže traje – upozorava dr Linehan.

Koliko dugo traje komplikovana urinarna infekcija?

Komplikovane urinarne infekcije praćene su težom slikom bolest i mogu trajati nekoliko nedelja. Komplikovanije infekcije su češće kod trudnica, žena u postmenopauzi, kod pacijenata koji su razvili otpornost na neke antibiotike, kod osoba sa kamenom u bubregu, pacijenata koji nose urinarni kateter.

Faktori rizika za ozbiljnije infekcije su i bolesti poput dijabetesa ili kompromitovanog imunološkog sistema. U ovom slučaju prosečno lečenje traje 14 dana, s tim da ćemo se osećati mnogo bolje posle primene antibiotika – čim organizam počne da se bori protiv infekcije.

Bešika
foto: Printscreen/Youtube/Kenhub

Upala bubrega neće proći sama od sebe

U slučaju da infekcija zahvati bubrege klinička slika biće mnogo ozbiljnija. Upala bubrega i mokraćnih kanala (ili pijelonefritis) može trajati do 14 dana i mora se lečiti. Upala bubrega se razvija ukoliko se ne izleči upala mokaćne bešike, infekcija se tada širi na gornji deo urinarnog trakta na mokraćne kanale (uretre) i bubrege.

Pijelonefritis je praćen malaksalošću pacijenta, visokom telesnom temperaturom iznad 38 stepeni Celzijusa. Simptomi su i jak bol u trbuhu, bolovi se osećaju i u slabinama ili leđima, moguća je i mučnina, pacijenti imaju jak i češći nagon na mokrenje, koje može biti i bolno. Infekcije urinarnog trakta, pa i pijelonefritis, u 85 do 90 odsto slučajeva izaziva bakterija ešerihija koli (Escherichia coli).

Za razliku od upale mokraćne bešike kada je u nekim slučajevima moguće spontano izlečenje, upala bubrega neće proći sama od sebe. Biće potrebno dobro lečenje i pažljiva primena medikamenata kako ne bi, u najgorem slučaju, došlo do oštećenja bubrega i moguće sepse.

Mali trikovi mogu ubrzati lečenje

Urinarne infekcije se uglavnom u roku od 7 dana uspešno leče kod velikog broja pacijenata. Postoje ipak neki mali trikovi koji mogu učiti proces lečenja bržim i uspešnijim. Savet je da unosimo dovoljne količine vode, koja može pročitstiti urinarni sistem i pomoći telu da se lakše izbori sa bakterijama. Istraživanja su potvrdila da manje količine vode piju pacijenti koji dugo pate od infekcije i oni kod kojih su učestalije infekcije urinarnog trakta.

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/Vrata Zdravlje

Izbegavajte kofein

Izbegavajte kofein, tokom trajanja urinarne infekcije ne konzumirajte jutranju kafu. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemioloy 2013. pokazalo je da kofein može pogrošati simtpome urinarne infekcije.

Tople obloge mogu olakšati mokrenje i umiriti bolove na stomaku ili leđima. U slučaju jačih bolova možemo koristiti neki od analgetika, pre nego što počne delovanje antibiotika. Bitno je popiti do kraja svaki propisani antibiotik kako se infekcija ne bi vratila i iskomlikovalo stanje.

(Espreso/eKlinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.