EVO KAKO VISOK PRITISAK UTIČE NA ORGANE: Važno je i NIJE nimalo NAIVNO
Pritisak, Foto: Profimedia

OPREZ

EVO KAKO VISOK PRITISAK UTIČE NA ORGANE: Važno je i NIJE nimalo NAIVNO

Obavezno pročitajte

Objavljeno: 21:26h

Visok krvni pritisak je veliki zdravstveni problem za koji većina ljudi ne zna da ga ima. Ovo je najznačajniji faktor rizika za niz kardiovaskularnih oboljenja i stanja koja mogu imati smrtni ishod.

Visok krvni pritisak, ukoliko se ne leči, može da prouzrokuje ozbiljne komplikacije, pre svega, srčani udar, bolesti srca i moždani udar.

Oštećenje arterija zbog visokog krvnog pritiska

Naše arterije treba da budu čvrste, elastične i glatke kako bi se krv lako prenosila iz srca i pluća do organa i drugih tkiva. Visok krvni pritisak vrši preveliki pritisak na zidove naših arterija. Ovo oštećuje njihovu unutrašnjost i uzrokuje nakupljanje masti ili plaka. Zbog plaka naše arterije postaju kruće i uže tako da ne mogu da obavljaju svoju funkciju.

Aneurizma

Aneurizma nastaje kada pritisak istisne deo zida arterije i oslabi ga. Ukoliko pukne, može da iskrvari u organizam, što bi moglo da bude opasno. Ovo može da se desi u bilo kojoj arteriji, ali aneurizma najčešće nastaje u aorti, koja se proteže sredinom tela. Ako imamo oštećenu arteriju, možemo dobiti aneurizmu čak i ako nemamo visok krvni pritisak.

Koronarna arterijska bolest

Koronarna arterijska bolest nastaje kada se plak nakuplja u arterijama blizu srca. Ovo usporava protok krvi, što može izazvati bol u grudima ili čudan srčani ritam (koji se naziva aritmija). Potpuna blokada može izazvati srčani udar.

Srčani udar

Kada se nakupi dovoljno plaka ili se to što je na zidu suda olabavi da potpuno blokira srčanu arteriju može da dođe do srčanog udara. Blokada lišava srčani mišić kiseonika i hranljivih materija. To mu šteti, a može i da ga uništi. Obično se oseća pritisak ili bol u grudima, ali ponekad i u ruci, vratu ili vilici. Mogu da se jave i poteškoće u disanju, kao i vrtoglavica ili mučnina.

Bilo koji od ovih znakova upozorenja razlog je da se odmah pozove hitna pomoć.

Visok krvni pritisak i periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest kao i koronarna arterijska bolest utiče i na krvne sudove dalje od srca, poput onih u rukama, nogama, glavi ili stomaku. Možda imate bolove ili grčeve u nogama, često kada hodate ili se penjete stepenicama. Možete i da se osećate umorno. Bol može da nestane kada se odmorite i da se vrati kada se krećete. Ako se ne leči, periferna arterijska bolest može da bude uzrok ozbiljnijih problema kao što su moždani udar, čirevi i gubitak cirkulacije u nogama, što može da dovede do amputacije.

Srce
foto: Profimedia

Srčana insuficijencija i visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak može dovesti do sužavanja arterija. Vremenom, to može da dovede do toga da srce radi teže i postane slabije. Na kraju, toliko oslabi da ostatak organizma ne može da snabdeva dovoljnom količinom krvi. Ovo je srčana insuficijencija.

Uvećano srce

Kako teže pokreće krv, srčani mišić postaje deblji i celo srce postaje veće. Što je veće, to je manje sposobno da obavlja svoj posao, što znači da tkiva možda neće dobiti kiseonik i hranljive materije koji su im potrebni.

Problemi s očima

Tokom vremena, visok krvni pritisak može usporiti protok krvi u mrežnjaču, sloj tkiva osetljivog na svetlost na zadnjem delu očne jabučice. Takođe može da uspori putovanje krvi do optičkog nerva, koji pomaže u slanju signala mozgu. Ili može da nam zamagli vid, a u nekim slučajevima da dovede čak i do toga da nestane. Visok krvni pritisak takođe može izazvati nakupljanje tečnosti ispod mrežnjače. To bi moglo da ostavi ožiljke na tkivu i izobliči naš vid.

(Espreso/eKlinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.