OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME ASTIGMATIZMA: Malo ko zna sa čim je TAJ poremećaj POVEZAN
Oko, Foto: Prodimedia

zdravlje

OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME ASTIGMATIZMA: Malo ko zna sa čim je TAJ poremećaj POVEZAN

Astigmatizam se javlja kao posledica nepravilnog oblika rožnjače ili sočiva u oku

Objavljeno: 15:37h

Astigmatizam je relativno čest poremećaj vida kod kojeg se prelomljeni zraci ne fokusiraju u jednoj, već u više tačaka. Astigmatizam se može javiti kako kod kratkovidih tako i kod dalekovidih osoba i uglavnom je povezan sa nepravilnim oblikom rožnjače.

Kako nastaje astigmatizam

Astigmatizam se javlja kao posledica nepravilnog oblika rožnjače ili sočiva u oku. Normalna rožnjača ima oblik odsečka fudbalske lopte gde svi njeni meridijani imaju jednaku zakrivljenost. Meridijan je linija koja spaja dve tačke na suprotnim krajevima kruga.

Naočare
foto: Maksim Katiukhov / Panthermedia / Profimedia.

Kod astigmatizma rožnjača ima oblik odsečka ragbi lopte gde različiti meridijani imaju različitu zakrivljenost.

Rezultat tako zakrivljene rožnjače je nemogućnost formiranja jednog fokusa već se prelomljeni zraci fokusiraju u različitim tačkama tako da se posmatrani objekti (bilo da su udaljeni ili bliski oku) vide razvučeno, iskrivljeno i nejasno. Astigmatizam je vrlo često nasledan, javlja se još u dečjem uzrastu i može se menjati tokom života.

Simptomi astigmatizma:

  • brzo zamaranje
  • držanje glave u kosom položaju pri čitanju, gledanju televizora, itd.
  • glavobolje i iscrpljenost
  • vrlo česta razrokost
  • Vrste astigmatizma
    Sočiva
    foto: Profimedia

U zavisnosti od tipa zakrivljenosti rožnjače astigmatizam može biti:

Pravilan (regularan) astigmatizam kod koga postoje dva glavna meridijana rožnjače od kojih jedan ima najveću zakrivljenost u odnosu na ostale a drugi ima najmanju zakrivljenost u odnosu na sve ostale meridijane. Kod regularnog astigmatizma glavni meridijani se uvek međusobno nalaze pod uglom od 90 stepeni.

Nepravilan (iregularan) astigmatizam je onaj kod koga meridijani imaju različitu zakrivljenost i među njima nema pravilne pozicije. Iregularni astigmatizam je obično posledica nekih bolesti rožnjače, povreda ili prethodnih hirurških intervencija.

U zavisnosti od tipa refrakcione mane astigmatizam može biti:

Miopni (kratkovidi) astigmatizam kod koga su oba glavna meridijana rožnjače kratkovida i fokusiraju zrake pre tačke jasnog vida (oba imaju minus dioptriju ali različitog stepena)

Hipermetropni (dalekovidi) astigmatizam kod koga su oba meridijana dalekovida i prelamaju svetlost iza tačke jasnog vida (oba imaju plus dioptriju različitog intenziteta)

Miksni (mešoviti) astigmatizam kod koga je jedan meridijan kratkovid a drugi dalekovid pa jedan od fokusa leži pre a drugi iza tačke jasnog vida (jedan meridijan ima plus a drugi minus dioptriju).

(Espreso/Oculusklinika.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.