POZNATI DOKTOR OTKRIO KOJU GREŠKU PRAVITE NAKON OBROKA: 1 STVAR usporava VARENJE
Radije Doder, Foto: Printscreen/TV Prva

Pažljivo

POZNATI DOKTOR OTKRIO KOJU GREŠKU PRAVITE NAKON OBROKA: 1 STVAR usporava VARENJE

Postoji tačan redosled kada se unosi hrana, a kad voda

Objavljeno: 17:29h

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder je na TV Prva govorio o problemima koje izaziva otežana ishrana tokom praznika.

"Hrana je ljudska potreba za egzistencijom, a praznici su bogat obrok, prilika je za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o meri, to je osnova svega. Tri stvari su ključne – piće, izbor i količina hrane", rekao je dr Radoje Doder i dodao:

"Moramo da budemo oprezni pri izboru, popijemo jedno ili dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo jesti više. Aperitiv je samo jedan, za žene čak manje od jedne celine, a treba piti što više vode". Kako kaže, ispravno je piti vodu pre obroka.

Radoje Doder
foto: Printscreen/Prva

"Tada se stomak malo napuni i apetit je manji, pa je najzdravije piti vodu. Pijte šest do osam čaša dnevno, najbolje pre obroka. "Tečnost ispunjava stomak, zato se supa prvo jede tokom većeg obroka, da bi se olakšalo varenje“, rekao je on. Zašto neposredno pre obroka?

"Ako pijete vodu tokom ili posle obroka, unosićete nepotrebnu količinu hrane. To će sigurno usporiti varenje", rekao je on. Velika greška - sedenje satima za stolom!

Prof. dr Doder je rekao da su praznici i problem zbog sedenja satima dok pričamo, pijemo i jedemo. To je sastavni deo proslave, ali ne prija stomaku!

"Možete da napravite plan, on mora da postoji od početka. Poslužite dosta povrća, pazite koliko dugo sedite za stolom, ne bi trebalo da sedite satima. Nećemo jesti na brzinu, praznik je i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema jelu. Kada se narede praznici, oni traju neuobičajeno dugo, a sve ovo se teško podnosi", rekao je on.

(Espreso/Alo/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.