GASTROENTEROLOG UPOZORIO: Zbog ove HRANE PACIJENTI ZAVRŠAVAJU NA OPERACIONOM STOLU
Radoje Doder, Foto: Profimedia/TV Prva

povedite računa o ovome!

GASTROENTEROLOG UPOZORIO: Zbog ove HRANE PACIJENTI ZAVRŠAVAJU NA OPERACIONOM STOLU

Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike

Objavljeno:

Za vreme praznika u Srbiji se uvek mnogo jede, dugo sedimo za stolom i opušteno ćaskamo uz masnu i tešku hranu. Kolači, različite vrste testa, pečenje i ruska salata obavezno se nađu na svakoj prazničnoj trpezi.

Sezona slava uveliko je u toku, a polako se bliže Nova godina i Božić. Iako doktori stalno upozoravaju na posledice prejedanja i slabu fizičku aktivnost koja se manifestuje kroz konstipacijum dijareju, nadutost, bolove i grčeve iz godine u godinu javljaju se ljudi sa svim ovim simptomima lekaru.

Sto, Trpeza, Večera, Ručak, Božić, Nova godina
foto: Profimedia

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je pred prošlogodišnje praznike na Prvoj o problemima koje može izazvati teža ishrana, zbog kojih pacijenti na VMA završavaju i na operacionom stolu!

Prof. dr Doder, ugledni gastroenterolog, ranije je objasnio kada je najbolje piti vodu, a sada kazao da nema smisla da se prejedamo tokom praznika i mislimo da ćemo "brzinskom" dijetom rešiti probleme, kojih bude neočekivano mnogo.

"Ako te kalorije unete tokom obroka ne potrošimo, pravimo grešku, ne treba se zanositi da ćemo za vreme praznika uživati, a onda ćemo posle toga na dijetu, ne može tako. Od početka treba imati plan, a ne dozvoliti da hrana upravlja našim životom", upozorio je prof. dr Doder.

1 / 6 Foto: Printscreen/Prva

Broj poziva je uvek povećan na gastroenterologiji posle praznika, rekao je on.

"Mi objašnjavamo pacijentima koji su već u riziku da će teška hrana, masna ili preterivanje, izazvati veći broj pankreatita, upaljenih žučnih kesa i operacija. Tu se apsolutno ništa ne menja već godinama, praznici su za ove organe izazov", rekao je on.

Mogu li jaja kod pacijenata sa gastritisom da izazovu problem, koliko jaja smemo dnevno da pojedemo?

"Jaja se mogu konzumirati u pristojnoj, a ne preteranoj količini. Zavisi kako unosimo proteine, možemo i do šest jaja ako će to biti jedini proteini. Ako unosimo i meso, preko dva jaja ne bi trebalo ići. Ne treba potiskivati raznovrsnost u ishrani, optimalno je uneti dva a ne preterivati s jajima", rekao je on.

Božićna trpeza, Božić, Hrana, Trpeza
foto: Profimedia

Šta se dešava kada naglo pređemo na mrsnu hranu?

"Ne smete naglo da pređete sa posta na mrsno, ako imate kamen u žučnoj kesi, zapušiće puteve, dobićete žuticu, takvi pacijenti nekada moraju i na operaciju. Taj prelazak uvek mora biti postepen, ne sme hrana da bude pripremana na masti, zapržena, trebalo bi da je barena ili na nezasićenim mastima", rekao je on.

"Nadutost je česta i pre i posle praznika, zbog nezdrave hrane. Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike. Hrana koja se teško vari ne bi trebalo da se unosi, remeti i bakterije u organizmu koji potom zadržava gasove i stvara neprijatan osećaj ili bol", zaključio je on.

(Espreso / Prva TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.