Ovo su najgora dejstva ŠEĆERA: O njima se uopšte ne govori, a opasna su po celokupno zdravlje
Šećer, Foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

OPREZ

Ovo su najgora dejstva ŠEĆERA: O njima se uopšte ne govori, a opasna su po celokupno zdravlje

Oni koji ne znaju da konzumiranje šećera loše utiče na zube i telesnu težinu, verovatno žive na pustom ostrvu.

Objavljeno:

Međutim, svojstva šećera su mnogo opasnija po celokupno zdravlje, a o najgorim dejstvima se uopšte ne govori.

Šećer ubrzava starenje kože

Kada šećer uđe u krvotok, formira hemijske veze sa proteinima kao što su kolagen i elastin. Reakcija koja se javlja uništava stvaranje i lučenje kolagena i elastina, koji su zaslužni za mladalački izgled kože. Šećer čini kožu osetljivom na sunce, što je primarni faktor starenja.

Šećer stimuliše zapaljenske procese

Sposobnost šećera da stimuliše zapaljenske procese znači pojavu bubuljica na koži. Inflamatorni procesi na koži slabe njen imunitet i isušuju je. Suva koža lica brže stari, bez obzira na spoljašnju negu. Ni kod najčešće prehlade ili upale grla nije preporučljivo piti zaslađeni čaj, jer šećer podstiče razvoj bakterija.

šećer
foto: Profimedia

Šećer izaziva kardiovaskularne bolesti

Tokom dvadesetog veka, naučnici su mislili da su masti odgovorne za kardiovaskularne bolesti. Dvadeset prvi vek doneo je drastične promene. Svojstva šećera da podižu holesterol otkrivena su tek pre deset godina. Tačnije, šećer oštećuje unutrašnjost arterija i na taj način olakšava lepljenje masti za njih.

Šećer nas bukvalno izluđuje

Studije su dokazale da šećer može izazvati depresiju. To se dešava zato što šećer smanjuje nivo BDNF hormona, koji je inhibiran kod ljudi sa šizofrenijom i depresijom.

Takođe su zaključili da nas šećer čini glupima, jer njegovo lučenje usporava veze u mozgu. Takođe, nagli pad šećera u telu može izazvati napade anksioznosti.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.