Da li nas NEDOSTATAK SNA GOJI? Stručnjaci imaju odgovor na OVO pitanje
Spavanje, Foto: Profimedia

VAŽNO

Da li nas NEDOSTATAK SNA GOJI? Stručnjaci imaju odgovor na OVO pitanje

Da li nedostatak sna izaziva gojaznost?

Objavljeno:

Dr Džejson Fang, jedan od popularnih stručnjaka za gojaznost, post i dijabetes, otkriva šta se u organizmu dešava kada ga lišimo sna.

Samo jedna neprospavana noć podiže nivo kortizola u organizmu za više od sto odsto, a do naredne večeri ovaj ozloglašeni hormon stresa ostaje na povišenom nivou i do 45 odsto.

Kanadski nefrolog, dr Džejson Fang, inače autor popularne knjige Obesity code (Kod gojaznosti), koja razbija višedecenijske mitove o gojaznosti i dijetama, otkriva da će povišen nivo kortizola uticati i na povećan apetit, a samim tim i na povećanje telesne mase. Ne samo da ćemo jesti više, jer ćemo, zbog nespavanja, imati za to više vremena, nego ćemo, zbog hormonalnog nivoa u tijelu biti gladniji.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Da li nedostatak sna izaziva gojaznost? Odgovor je: Da.

To je veoma važno znati jer je insulin hormon deponovanja masti, tako da isti unos hrane može da prouzrokuje debljanje, ukoliko je ritam dana i noći poremećen.

Takođe, merenjem je ustanovljeno da je nivo leptina, hormona koji nam između ostalog izaziva osećaj sitosti i koji nam govori kad da prestanemo da jedemo, znatno niži kada je dnevni ritam u neskladu. To znači da ćete, ako poremetite dnevni ritam, biti gladniji i ješćete više. Znači, vaša potreba za jelom tokom noći neće biti psihološke, nego hormonske prirode.

Samim tim, poremećen ciklus dana i noći staviće vas u veći rizik od gojaznosti.

Sve nas ovo dovodi i do najnovije studije, koja je prije nekoliko mjeseci objavljena u prestižnom američkom stručnom časopisu, Žurnalu američkog medicinskog udruženja, o tome šta se dešava kada ljudima koji malo spavaju date još sat-dva kvalitetnog sna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.