Znate li šta je MAJČINSKA trauma? Ovu "bolest" ima mnogo žena u SRBIJI, a ovo su najtipičniji "simptomi"
Plač, Foto: Printscreen Youtube

DA LI STE ZNALi?

Znate li šta je MAJČINSKA trauma? Ovu "bolest" ima mnogo žena u SRBIJI, a ovo su najtipičniji "simptomi"

Da li je patrijarhat period iza nas, ili se i dalje obrću drugačiji obrasci istog

Objavljeno:

Istaživanja su pokazala da svaka druga žena smatra sebe ostvarenom tek kada se ostvari u ulozi majke. Dok 80 odsto posto smatra da i dalje mora da prinese žrtvu zarad porodice, dece.

Patrijarhat kultura majkama je postavila nerealne stadarde kao što su:

- Služi drugima i njihovim potrebama, tvoje potrebe su na zadnjem mestu - Budi negovateljica, sluškinja, kuvarica, žena, ljubavnica, domaćica - Odrekni se svog života, svojih želja i ambicija - Nosi se sa svim poteškoćama sa lakoćom sve vreme - Budi lepa, pametna, lepo vaspitana

Bol žena i frustracija koja se prenosi sa generaciju na generaciju u patrijarah kulturi, ima svoje ime - majčinska trauma.

Za žene, majke, koje su se toliko žrtvovale zarad svoje porodice u budućnosti kada deca odrastu, kada imaju više vremena za razmisljanje, u njima se budi frustracija, bes. Imaju osećaj da im je neko nešto dužan, od dece očekuju uvažavanje i makar malo žrtve za njih. Majke projektuju nesvestan bes prema deci, koje izražavaju na razne nečine.

Beba, Majka
foto: Profimedia

Istina je ta da, taj bes i nije zbog dece, već zbog patrijahalne kulture koje su od njih tražile apsolutnu žrtvu, da nestanu kao individue, da nestanu kao žene koje su sposobne za svoje snove.

Ne treba da se zaboravi da je statistika u poslednjih dvadeset godina poražavajuća i da gotovo svakih deset dana neka žena izgubi život u porodičnom ili partnerskom odnosu.Uveli su se novi zakoni, ali se broj nasilnika ne smanjuje, jer dok se ne promeni svest o tome da žena nije žrtva, nece ni doći do poboljšanja situacije.

Kada obrišemo ova silna lažna uverenja, šta sve jedna majka, jedna žena mora , iscelićemo se do same srži.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.