OVE NAMIRNICE SU NAJBOLJE ZA DECU KADA JE VAZDUH ZAGAĐEN: Spas su za IMUNITET
Hrana, Foto: Printscreen/Youtube/Slobodan Zivkov

savet za roditelje

OVE NAMIRNICE SU NAJBOLJE ZA DECU KADA JE VAZDUH ZAGAĐEN: Spas su za IMUNITET

Kako biste sprečili zdravstvene probleme, važno je da decu ne izvodite previše napolje i da im ne dozvoljavate da previše trče po ovom vremenu, ali je takođe važno i da njihov organizam ojačate zdravom hranom

Objavljeno: 13:08h

Vazduh je poslednjih dana veoma zagađen u celom svetu, a ove namirnice mogu da pomognu deci da poboljšaju svoj imunitet i odbrane se od zdravstvenih problema.

Magla i loš kvalitet vazduha problem su Srbije i sveta u poslednje vreme, a roditelji zbog toga najviše brinu za zdravlje svoje dece. Takvo vreme posebno je nepovoljno za decu koja su sklona respiratornim problemima ili imaju neku hroničnu bolest disajnih organa, poput astme i bronhitisa.

1 / 5 Foto: Profimedia

Medicinski stručnjaci kažu da kontinuirano izlaganje zagađenom vazduhu, posebno u jutarnjim satima kada deca kreću u školu ili vrtić, može da dovede do porasta respiratornih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako biste sprečili zdravstvene probleme, važno je da decu ne izvodite previše napolje i da im ne dozvoljavate da previše trče po ovom vremenu, ali je takođe važno i da njihov organizam ojačate zdravom hranom.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

Uključivanje određene hrane u ishranu može da ojača imunološki odgovor osobe, a evo nekoliko namirnica koje pomažu u jačanju prirodnog imuniteta i odlične su u borbi protiv unutrašnjih i spoljašnjih toksina:

Spanać

Zeleno lisnato povrće poput spanaća pomaže u jačanju imuniteta u velikoj meri jer sadrži mnoge esencijalne hranljive materije i antioksidante kao što su flavonoidi, karotenoidi, vitamin C i vitamin E. Zdravstveni stručnjaci kažu da flavonoidi pomažu u prevenciji prehlade kod inače zdravih ljudi.

Đumbir
foto: Profimedia

Đumbir

Đumbir se smatra odličnim začinom u lečenju sezonskih oboljenja, uključujući blage respiratorne probleme. Đumbir ima gingerol, glavno bioaktivno jedinjenje koje su daje antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo.

Kurkuma
foto: Profimedia

Kurkuma

Poznat je po svojim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Kurkuma bogata kurkuminom pomaže u poboljšanju imunološkog odgovora, čineći vas fit i zdravim.

Čokolada
foto: Prinstcreen7Youtube/ Secerko's Kitchen

Tamna čokolada

Istraživanja pokazuju da je tamna čokolada sa najmanje 70 odsto kakaa bogata antioksidantima, da povećava protok krvi, poboljšava zdravlje creva i jača imunitet. Tamna čokolada je takođe dobra za lečenje hroničnog kašlja.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Food Insider

Borovnice

Ovo skromno voće sadrži vrstu flavonoida zvanog antocijanin, koji je bogat antioksidansima koji mogu da pomognu u jačanju imunološkog sistema. Oni igraju suštinsku ulogu u imunološkom sistemu odbrane respiratornog trakta. Istraživači kažu da je manja verovatnoća da će ljudi koji jedu hranu prepunu flavonoida dobiti infekciju gornjih disajnih puteva ili prehladu od onih koji to ne čine.

(Espreso/Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.