DR VOJISLAV PERIŠIĆ RAZBIO NAJVEĆU ZABLUDU O AJVARU: Srbi su uvereni u OVU STVAR, a sad će se RAZOČARATI
Foto: Printscreen/youtube/PRVA

paŽnja

DR VOJISLAV PERIŠIĆ RAZBIO NAJVEĆU ZABLUDU O AJVARU: Srbi su uvereni u OVU STVAR, a sad će se RAZOČARATI

Paprike su "bomba" za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice

Objavljeno: 10:19h

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je pred sezonu spremanja zimnice o omiljenoj namirnici punoj vitamina C, od koje trenutno pravimo zimnicu.

Paprike su "bomba" za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice.

Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu. Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.

Ajvar
foto: RINA

- Tranzit kroz creva je brži ako je mleveno, a moram malo da razoračam ljude, ja volim ajvar ali je njegova hranljiva vrednost mala. Ako držite dijetu, možete da ga jedete - rekao je on.

Najveću količinu vitamina C paprike ipak izgube tokom procesa pripreme, pa ako želite da povećate unos, jedite ih sveže.

Kupus je kralj povrća

Kupus
foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

Dr Perišić je rekao i da je kupus kralj povrća i da nema hranljivije tečnosti dobijene fermentacijom od rasola, te da sve one dobre bakterije za creva koje kupujemo u apoteci u obliku probiotika farmaceuti crpe iz kupusa.

- Slatko ga je pojesti, ali nutritivna vrednost je mala. Jedite ga kao premaz, imaćete gubitak na kilaži, stavite slobodno nekoliko kašika, ne morate da štedite. I imaćete normalnu stolicu, za doručak bih ga svakako preporučio. Parče hleba, maslac i ajvar, to je odlično za stomak - rekao je on.

- Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar", rekao je on.

Kako prepoznati dobru papriku za ajvar?

- Paprika mora biti crvena, velika kao slonovsko uho, i teška. Mesnata mora da bude! Samo onda je prava za ajvar. Paprika se izgubi u ajvaru, ali ostaju vlakna, to je vrlo značajno. Ta vlakna pokupe i karcinogene, oni moraju što pre van iz nas kroz stolicu, i tu je paprika važna, ona će sve to poterati napolje u roku od par sati. Da pojedete tri puta dnevno po 20 grama ajvara, to su dve kašike. Imaćete meke stolice pet puta dnevno. Jedite slobodno i bez hleba, ja tako radim, samo kašikom jedem ajvar bez ičega drugog", rekao je on.

Ništa ne vredi ako ne prepoznate prave paprike.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.