DOKTORKA SVETLANA STANIŠIĆ UPOZORILA SRBE: Ovaj vitamin vam SKRAĆUJE ŽIVOT, A SVI GA UZIMAJU
Foto: TV Prva Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

DOKTORKA SVETLANA STANIŠIĆ UPOZORILA SRBE: Ovaj vitamin vam SKRAĆUJE ŽIVOT, A SVI GA UZIMAJU

Izuzetak je vitamin D koji možemo uzimati pred kraj zime, za koji je pokazano da utiče pozitivno na dugovečnost, svi ostali vitamini – oprezno

Objavljeno:

Ljudi svakodnevno uzimaju vitamine, minerale i druge dodatke ishrani kako bi poboljšali opšte stanje organizma i nadoknadili utvrđeni deficit. Taj trend je, naglašavaju stručnjaci, posebno porastao u poslednjih godinu dana, od kada je proglašena pandemija covid 19. Suplemente su preporučivali lekari i farmaceuti kako bi se organizam što bolje izborio sa virusom. Ali, farmakolozi upozoravaju, da je ipak potreban oprez, jer uzimanje određenih supstanci zajedno, odnosno istovremeno, može da stvori opasnu interakciju.

Suplementi ne smeju da se uzimaju na „svoju ruku“

Kombinacija suplemenata na „svoju ruku“, bez saveta sa lekarom ili farmaceutom, može da bude opasna. Osim toga, važne su doze, a potrebno je napraviti i pauzu u konzumaciji preparata za podizanje imuniteta.

Stručnjakinja za ishranu prof. dr Svetlana Staniši rekla je za TV Prva da jedan vitamin skraćuje život ako se predugo uzima.

Lekovi
foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

"Ima istraživanja i to su jako poznata, na primer, pre deset godina je još objavljeno u ’Žurnal of amerikan medikal sosajeti’ da redovno uzimanje vitamina B9 i B12, možete to prevesti na kompleks B vitamina, da skraćuje život i posebno povećava rizik od smrtnosti od raka. Oni su pratili ljude šest godina, svakodnevno su uzimali suplemente vitamina B i pokazalo se da je 30 odsto bila veća smrtnost, to je ogroman procenat.

Zbog čega dolazi do toga? Vitamin B obezbeđuje energiju za naše ćelije, pa kao što pomaže razvoj i dobijanje energije u našem organizmu, takođe podstiče tkiva koja brzo rastu, a to može biti maligno tkivno. Pošto se svaki dan u našem telu stvara izvestan broj malignih ćelija, naše telo ne stigne da ih se reši pre nego što im vitamin B da podstrek da se raspire. Ja bih rekla da moramo da budemo oprezni sa tim".

Dr Stanišić je upozorila i na još jedan vitamin.

Svetlana Stanišić
foto: Printscreen/youtube/Grand Magazin Tv Grand

"Isto je sa suplementima vitamina E, takođe se pokazalo da skraćuje život, iako veliki broj američkih kardiologa uzima ovaj vitamin zato što znaju da je dobar za srce i krvne sudove, ali isto skraćuje život jer ovi antioksidansi kad se uzmu u velikoj količini isto mogu da deluju prooksidantno".

Ona je istakla da to ne znači da u ovi vitamini štetni, već da ih ne treba uzimati predugo.

"Treba biti umeren i samo povremeno, do mesec ili dva najviše uzimati vitamine. Izuzetak je vitamin D koji možemo uzimati pred kraj zime, za koji je pokazano da utiče pozitivno na dugovečnost, svi ostali vitamini – oprezno".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.