SRBI OVAKO ODLAZE NA SPAVANJE, A NE ZNAJU DA TAKO ŠTETE SEBI: Stručnjaci upozoravaju, OPREZ!
Ilustracija, Foto: Profimedia

skidajte ih

SRBI OVAKO ODLAZE NA SPAVANJE, A NE ZNAJU DA TAKO ŠTETE SEBI: Stručnjaci upozoravaju, OPREZ!

Moguć je razvoj infekcije koja dovodi do gubitka vida

Objavljeno:

Ako razmišljate o tome da li smete da spavate ili čak pridremate sa kontaktnim sočivima, trebalo bi da znate ovu priču: čovek koji je nosio kontaktna sočiva tokom noći doživeo je pucanje sočiva unutar oka, koje je bilo praćeno intenzivnim bolom u oku.

Ispostavilo se da mu je u oku nastala bakterijska infekcija i da mu je odmah potrebna transplantacija rožnjače kako bi sačuvao vid.

– Kada dobijete tako strašnu infekciju, to je kao čir ili apces na vašoj koži. Osetićete pucanje, a onda i jak bol – kaže Tomas Steinman, klinički portparol Američke akademije za oftamologiju.

Njegova priča je jedna od šest predstavljenih u izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti objavljenom u "Annals of Emergency Medicine" sa detaljima o stvarima koje se mogu dogoditi kada spavate sa kontaktnim sočivima.

Trećina od 45 miliona ljudi koji nose kontaktna sočiva u SAD spava sa njima, iako to može da poveća rizik od infekcije šest do osam puta. Te infekcije mogu dovesti do trajnog gubitka bida, abrazije rožnjače (ogrebotine na površini oka) i pogoršanja simptoma suvog oka.

Sočiva
foto: Profimedia

– Ako spavate i nosite kontaktna sočiva u isto vreme, morate da prestanete to da radite – kaže doktorka optometrije Angela Bevels.

Kontaktna sočiva sakupljaju sve vrste mikroba i bakterija tokom dana. Brzi pokreti očiju tokom spavanja mogu pogoršati stvari. Osim toga, to što vam ovaj komad plastike stoji u oku takođe znači da vaše oči ne dobijaju dovoljno kiseonika.

– Svaki put kada odlučite da spavate sa sočivima, izlažete se većem riziku od komplikacija povezanih sa sočivima – kaže Semjuel Pirs, predsednik Američkog optometrijskog udruženja.

Šest pacijenata u izbeštaju praktikovalo je i druge loše navike. Dvojica su nosila kontaktna sočiva bez recepta. Jedan pacijent je spavao i plivao sa sočivima, a treći je nosio sočiva uzastopno dve nedelje i zaboravio je da ih dezinfikuje i zameni, te mu je na kraju bila potrebna transplantacija rožnjače.

Većina pacijenata je završila sa trajnim oštećenjem oka ili gubitkom vida, navodi se u izveštaju.

Naravno, neće svi koji spavaju sa sočivima završiti sa transplantacijom rožnjače, ali bi trebalo da se pridržavate pravila i trudite se da se to ne dogodi

(Espreso/Health.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.