GASTROENTEROLOG UPOZORIO: Zbog ove HRANE pacijenti završavaju na OPERACIONOM STOLU
Dr Radoje Doder, Foto: Printscreen

oprezno

GASTROENTEROLOG UPOZORIO: Zbog ove HRANE pacijenti završavaju na OPERACIONOM STOLU

Prevelike količine namirnica mogu da vam naprave veliki problem

Objavljeno: 20:53h

Dolazi nam vreme praznika, a sa tim i bogatije trpeze.

Pre svega jako je važno da vodite računa koliko hrane unosite u organizam.

Prevelike količine namirnica mogu da vam naprave veliki problem.

1 / 4 Foto: Profimedia

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je o tegobama koje mogu da vas zadese.

Testa, kolači, ruska salata i pečenje, će se naći na stolovima mnogih. Posledice preedanja i slabe fizičke aktivnosti manifestovaće se kroz konstipaciju, dijareju, nadutost, bolove ili grčeve u trbuhu.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je pred prošlogodišnje praznike na Prvoj o problemima koje može izazvati teža ishrana, zbog kojih pacijenti na VMA završavaju i na operacionom stolu!

Prof. dr Doder, ugledni gastroenterolog, ranije je objasnio kada je najbolje piti vodu a sada kazao da nema smisla da se prejedamo tokom praznika i mislimo da ćemo "brzinskom" dijetom rešiti probleme, kojih bude neočekivano mnogo.

"Ako te kalorije unete tokom obroka ne potrošimo, pravimo grešku, ne treba se zanositi da ćemo za vreme praznika uživati, a onda ćemo posle toga na dijetu, ne može tako. Od početka treba imati plan, a ne dozvoliti da hrana upravlja našim životom", upozorio je prof. dr Doder.

Nadutost
foto: Profimedia

Broj poziva je uvek povećan na gastroenterologiji posle praznika, rekao je on.

"Mi objašnjavamo pacijentima koji su već u riziku da će teška hrana, masna ili preterivanje, izazvati veći broj pankreatita, upaljenih žučnih kesa i operacija. Tu se apsolutno ništa ne menja već godinama, praznici su za ove organe izazov", rekao je on.

Šta se dešava kada naglo pređemo na mrsnu hranu?

"Ne smete naglo da pređete sa posta na mrsno, ako imate kamen u žučnoj kesi, zapušiće puteve, dobićete žuticu, takvi pacijenti nekada moraju i na operaciju. Taj prelazak uvek mora biti postepen, ne sme hrana da bude pripremana na masti, zapržena, trebalo bi da je barena ili na nezasićenim mastima", rekao je on.

Jagnjetina, Pečenje
foto: Printscreen/youtube/MirzaNikšić

"Nadutost je česta i pre i posle praznika, zbog nezdrave hrane. Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike. Hrana koja se teško vari ne bi trebalo da se unosi, remeti i bakterije u organizmu koji potom zadržava gasove i stvara neprijatan osećaj ili bol", zaključio je on.

(Espreso / Prva TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.