OVA RIBA MOŽE DA VAM OSLABI MIŠIĆE I UNIŠTI VID, A SRBI JE KUPUJU: Stručnjaci UPOZORILI, U NJOJ SE NALAZI I ŽIVA
Foto: Emillija Jovanović

upozorenje

OVA RIBA MOŽE DA VAM OSLABI MIŠIĆE I UNIŠTI VID, A SRBI JE KUPUJU: Stručnjaci UPOZORILI, U NJOJ SE NALAZI I ŽIVA

Postoje različite vrste riba i dobro morate da obratite pažnju kada ih kupujete.

Objavljeno: 15:49h

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.

"Istorijski gledano, riba je oduvek bila deo ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu", kaže nutricionistkinja i dijetetičarka doktorka Felisija Stoler.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardina, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedeljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

Bakina kuhinja, Riba, Skuša
foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Zato treba izbegavati prekomernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala deca treba potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta riba su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.