12 NAMIRNICA KOJE SADRŽE UBEDLJIVO NAJVIŠE GVOŽĐA: Ukoliko imate ANEMIJU, ovo je prirodni spas!
Restoran, Foto: Profimedia

navalite!

12 NAMIRNICA KOJE SADRŽE UBEDLJIVO NAJVIŠE GVOŽĐA: Ukoliko imate ANEMIJU, ovo je prirodni spas!

Poboljšava krvnu sliku!

Objavljeno:

Ukoliko jedete meso, govedina je dobar izvor gvožđa.

Oko 170g govedine sa roštilja sadrži oko 3,2mg gvožđa. Pogodnost upotrebe govedine kao izvora gvožđa je to što se u proizvodima životinjskog porekla gvožđe nalazi u fero obliku, u kom se najbolje apsorbuje.

Meso živine (ćuretina, pačetina ili piletina) takođe mogu da obezbede unos gvožđa, mada značajno manje u odnosu na govedinu. 100g pačetine sadrži oko 2.3mg gvožđa, dok ćuretina i piletina imaju oko 1mg gvožđa.

Tamno zeleno lisnato povrće kao što su spanać ili blitva takođe su bogati gvožđem.

spanać
foto: Profimedia

Riba je bogata proteinima, a manje masne vrste mogu da budu dobar izvor gvožđa. Posebno se preporučuje tuna, sardina i skuša.

Bakina kuhinja, Riba, Skuša
foto: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Škampi ili ostrige umeju da budu prava poslastica onima koji uživaju u porciji “morskih plodova”, a pored ukusnog obroka, dobija se zdrav izvor različitih nutrijenata, uključujući gvožđe.

Ukoliko ne jedete namirnice životinjskog porekla, tofu može da pomogne da se obezbedi optimalan unos gvožđa. Pored tofua, biljni izvori gvožđa mogu da budu mahunarke (grašak, pasulj, sočivo).

Grašak
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Pahuljice od celog zrna žitarica preporučuju se kao deo zdrave i raznovrsne ishrane. Pored minerala, celo zrno žitarica značajan je izvor biljnih vlakana koja doprinose poboljšanju probave.

Jaja, iako se nekad pominju u negativnom kontekstu, zbog masnoće sadržane u žumancetu, odličan su izvor velikog broja nutrijenata, uključujući gvožđe.

1 / 5 Foto: Printscreen

Melasa sirup, koji se dobija kao sporedni produkt u preradi trske sadži značajnu količinu gvožđa. Zato, ukoliko volite da se zasladite, izaberite zdraviji zaslađivač koji pored slatkog ukusa sadrži i korisne nutrijente.

Koštunjavo i sušeno voće dobar je izvor vitamina, “dobrih” masti, a mogu da posluže I kao izvor gvožđa. Posebno se preporučuju brusnica, borovnica, šljive, urme.

Sveže voće takođe može da sadrži gvožđe. Lubenica je obično asocijacija na letnje osveženje, ali ona je mnogo više od toga. Jedan komad lubenice može da sadrži 0.7mg gvožđa. 5 smokvi sadrži oko 1mg gvožđa, a jedna jabuka oko 0,5mg gvožđa.

Smokve
foto: Profimedia

Čokolada, ali crna, sa većim sadržajem kakao mase takođe je dobar izvor gvožđa. Naravno, kao i sve poslastice, čak i ova zdravija čokolada trebalo bi umereno da se konzumira.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.