OVO SRBI MORAJU ZNATI O SEZONSKOM GRIPU: Objavljeno VAŽNO UPOZORENJE, i odnosi se na sve
Foto: Kurir televizija

važno

OVO SRBI MORAJU ZNATI O SEZONSKOM GRIPU: Objavljeno VAŽNO UPOZORENJE, i odnosi se na sve

Kada kažemo sezonski grip, podrazumeva se da mislimo na akutnu respiratornu infekciju, izazavanu virusom infuenca, koja cirkuliše u svim delovima sveta

Objavljeno:

Sezonski grip se javlja tokom hladnijeg dela godine, odnosno tokom jeseni i zime. Zbog toga se često taj period i naziva “sezona virusa”.

Kada kažemo sezonski grip, podrazumeva se da mislimo na akutnu respiratornu infekciju, izazavanu virusom infuenca, koja cirkuliše u svim delovima sveta.

Šta je sezonski grip

Postoji 3 tipa influenca virusa kojim se zaražavaju ljudi i koji izaziva sezonski grip. To su tipovi A, B i C. Virusi influence tipa A i tipa B cirkulišu širom sveta i izazivaju sezonske epidemije.

Postoje i podtipovi koji se razvijaju u okviru tipova (na primer A H1N1).

Sezonski grip se prenosi kapljično i zbog toga je jako zarazan. Veoma lako se prenosi u zatvorenom prostoru i u kolektivima – kancelarijama, učionicama, vrtićima.

Kada se javlja sezonski grip

Grip
foto: Profimedia

Čak ni CDC (američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) ne može precizno da predvidi kada će tačno početi sezonski grip svake godine. Ipak, praćenjem kretanja virusa širom planete sakupljaju se podaci koji omogućavaju neku vrstu predviđanja za svaku godinu.

Na osnovu epidemija koje su se dešavale u periodu od 1982. do 2016. godine napravljen je pregled meseci u kojima su se dešavali vrhunci epidemije.

Februar je bio mesec kada je sezonski grip imao vrhunac epidemije u 14 od 34 sezona;

Decembar – vrhunac epidemije u 7 od 34 sezona;

Mart – u 6 od 34 sezona;

Januar – u 5 od 34 sezona.

Sezonski grip rizičan za mališane mlađe od 5 godina

Grip je respiratorni virus, i kao takav on je prilično agresivan, naročito prema sluzokoži disajnih organa. Zbog toga on češće nego drugi virusi izaziva komplikacije, koje ponekad mogu biti i veoma ozbiljne. Komplikacije koje se najčešće javljaju su: upala uha, upala sinusa, upala pluća.

Sezonski grip je najrizičniji za mališane ispod 5 godina starosti, a naročito one koji su mlađi od 2 godine. Osim njih, ugrožene su osobe starije od 65 godina, trudnice, stanovnici staračkih domova i pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti.

Prevencija

Prehlada, Bolest, Grip, Virus, Curenje nosa
foto: Profimedia

Jak imunitet koji se temelji na zdravoj ishrani, kvalitetnom snu i redovnoj fizičkoj aktivnosti predstavlja dobru osnovu za prevenciju razvoja bolesti ukoliko neko dođe u kontakt sa virusom sezonskog gripa.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje i godišnju vakcinaciju kao zaštitu od sezonskog gripa. Vakcinacija se preporučuje za:

trudnice u bilo kom stadijumu trudnoće,

decu starosti između 6 meseci i 5 godina,

sve ljude starije od 65 godina,

osobe koje boluju od hroničnih bolesti,

zdravstvene radnike.

Sezonski grip – lečenje

Mirovanje i unos veće količine tečnosti je obično prva preporuka svih doktora kada je sezonski grip u pitanju.

Povišena temperatura je sasvim prirodna reakcija tela na napad virusa koja omogućava da se telo brani od napada. Ne preporučuje se spuštanje, sve dok ona ne poraste iznad 38.5 °C.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.