OJAČAJTE IMUNITET I ZAŠTITITE SE TOKOM KIŠNIH I HLADNIH DANA: Pripremite se, predstoji nam SEZONA VIRUSA I PREHLADA
Ilustracija, Foto: Profimedia

saveti nutricioniste

OJAČAJTE IMUNITET I ZAŠTITITE SE TOKOM KIŠNIH I HLADNIH DANA: Pripremite se, predstoji nam SEZONA VIRUSA I PREHLADA

U sezonama virusa i gripa jak imunitet nam je od ključnog značaja. Dobra stvar je što se i priroda pobrinula da nam u ovom periodu omogući širok izbor namirnica koje nam u tome mogu pomoći, kaže za Danas nutricionistkinja Ivana Mišić.

Objavljeno:

U predstojećem periodu nižih temperatura i sezone virusa, kada je veoma bitno da očuvamo imunitet i da nam to bude oslonac, postoje različiti načini da isti i održimo, a koje savetuje nutricionistkinja Ivana Mišić.

Na pitanje kako očuvati imunitet, ona je odgovorila: „Za kvalitetno usvajanje vitamina koji su vam neophodni u ovom periodu, trebalo bi poboljšati crevnu floru konzumiranjem probiotika. Jogurt sadrži mnogo probiotskih bakterija, a pored jogurta tu su i kiseli kupus, kefir i mladi sir koji takođe sadrže probiotike“.

Jogurt
foto: Profimedia

Od drugih korisnih namirnica navodi namirnice bogate vitaminom C kojih ima u izobilju kao što su limun, grejp, mandarine kao i papriku. Predlaže i borovnice i bobičasto voće koje je posebno bogato antioksidansima, antocijaninima, manganom i vlaknima.

„Zeleno lisnato povrće treba uvrstiti u svaki obrok jer pored vitamina A, C i B, sadrži i vlakna, kalcijum, gvožđe i magnezijum“, priča nutricionistkinja.

Za pročišćavanje disajnih puteva predlaže čaj od đumbira, a može se napraviti tako što se u vruću vodu doda nekoliko kriški đumbira i tako se ostavi desetak minuta da odstoji, a nakon toga konzumira.

Pored ishrane, naglašava da je bitna fizička aktivnost i provoditi vreme na otvorenom jer nas to čini spremnijim da se obranimo od bakterija i virusa.

Starost, Starci, Trčanje
foto: Profimedia

„San od sedam do devet sati dnevno će sprečiti pad energije u toku dana i dati snagu našem organizmu“, dodaje ona.

Posebno naglašava da je jačanje imuniteta kod osoba sa hroničnim bolestima od velike važnosti jer je kod njih povećan rizik za razvoj komplikacija vezanih za virus i teži klinički tok bolesti.

„Prevencija je veoma bitna u tom slučaju. Hranljivi sastojci, vitamini, minerali na dnevnom nivou bi trebalo da se nadomeste ishranom, a pored toga, zavisno od zdravstvenog stanja, suplementacija vitaminom D, C, cinkom i selenom“, priča nutricionistkinja.

Urođeni imunitet predstavlja prvu liniju odbrane sa kojom se virusi prvo susreću kada se nađu u našem telu dok stečeni imunitet ima zadatak da prepozna viruse sa kojima se već susretao i stvara memorijske ćelije kako bi bio spreman ako se opet susretne sa istim patogenom.

Međutim, mnogi virusi mutiraju i tako izbegavaju memorijske ćelije i uspeju da inficiraju organizam.

„Jedini način da izbegnemo ili ublažimo podložnost infekcijama jeste jačanje našeg imuniteta raznovrsnom ishranom i po potrebi implementacijom“, zaključuje nutricionistkinja Ivana Mišić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.