OVO JE NAJČEŠĆA BOLEST U SRBIJI, POZNATA JE KAO "TIHI UBICA": Obratite pažnju na simptome, doktorka Vesna upozorava
Vesna Stojanov, Foto: Printscreen/Youtube

proveravajte se redovno!

OVO JE NAJČEŠĆA BOLEST U SRBIJI, POZNATA JE KAO "TIHI UBICA": Obratite pažnju na simptome, doktorka Vesna upozorava

Činjenica je da oko 95 odsto pacijenata boluje od esencijalne hipertenzije kojoj je osnovni uzrok nezdrav način života, nepravilna iskrana, fizička neaktivnost, gojaznost, pušenje, prekomeran unos alkohola, energetskih pića, nasledni faktor

Objavljeno:

Hipertenzija ugrožava sve, i mlade i stare i sredovečne, pa su zato potrebne redovne kontrole i sistematski pregledi da bi se na vreme postavila dijagnoza.

Povišen krvni pritisak nije bez razloga nazvan i „tihi ubica“, priča profesor dr Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije. Ne boli i dugo ne daje simptome, a ne bira – pogađa i muškarce i žene svih uzrasta.

"Nekada se pacijenti žale na glavobolju, nekada osećaju pritisak u sredogruđu, zujanje u ušima, ali to su simptomi koji mogu da govore i o nekim drugim bolestima. Tako da tek merenjem krvnog pritiska možemo da postavimo nekakvu dijagnozu i da posumnjamo da se radi o visokom krvnom pritisku", naglašava doktorka.

Visok pritisak, Hipertenzija
foto: Profimedia

Zato je jako važno izmeriti pritisak, ako ne kod lekara, onda, s obzirom na dostupnost aparata za merenje pritiska u kućnim uslovima, bar tako.

Ona je istakla da je problem i to što neki pacijenti, čak i kada se postavi dijagnoza, ne želi da pije lekove "jer ne osećaju tegobe".

Dr Stojanov upozorila je i da je zimski period najkritičniji, zbog namirnica koje jedemo u tom periodu.

Činjenica je da oko 95 odsto pacijenata boluje od esencijalne hipertenzije kojoj je osnovni uzrok nezdrav način života, nepravilna iskrana, fizička neaktivnost, gojaznost, pušenje, prekomeran unos alkohola, energetskih pića, nasledni faktor.

Ona je iznela i nekoliko saveta kako smanjiti rizik od ovog čestog zdravstvenog problema.

"Zdrav život, bar jednom dnevno šetnja od 45 do 60 minuta, umeren unos soli, do pet grama soli dnevno ukupno, umeren unos alkohola, jedno do dva žestoka pića, zavisno da li je muškarac ili žena, 150-350ml piva ili jedna do dve čaše vina. To su mere koje moramo da sprovedemo. Regulacija telesne težine, manje unošenje masne hrane, slatkiši, beli šećer, to stvara veliki problem sa gojaznošću i dovodi do povećanja holesterola i triglicerida. To su sve riziko faktori i pušenje, naravno, koje je jako važno", zaključila je.

Kako se pravilno meri pritisak u kućnim uslovima?

- Važno je je da pacijent, pre merenja pritiska, bude opušten, bez fizičke aktivnosti 30 minuta.

- Pritisak treba da se meri u isto doba dana, pre ili posle terapije, da bi se mogle porediti vrednosti pritiska (2-3 puta nedeljno, osim ako lekar ne propiše drugačije).

- Pola sata pre merenja krvnog pritiska ne konzumirati kafu.

- Ne koristiti aparate-narukvice, koji mere krvni pritisak na zglavku ruke.

- Koristiti adekvatne aparate – baždarene i koji imaju odgovarajuću manžetnu (ona mora da obuhvati 80 odsto obima nadlaktice).

- Preporuka pacijentima je da pritisak izmere tri puta, u razmaku od 3 do 5 minuta i kao rezultat, uzima se srednja vrednost pritiska.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.