OVO UKLONITE IZ SOBE AKO LOŠE SPAVATE: To vam SMETA sigurno, ne časite časa!
Spavanje, Foto: Profimedia

VAŽNO

OVO UKLONITE IZ SOBE AKO LOŠE SPAVATE: To vam SMETA sigurno, ne časite časa!

Morate znati

Objavljeno:

Ako imate problema sa spavanjem, verovatno ste već čuli savete poput onih da spavaća soba treba da bude tamna, hladna i tiha; ali jedan stručnjak za spavanje tvrdi da postoji još nešto što možete da uradite za bolji san, da iz sobe sklonite sat.

Objasnio je da vam ‘spoznaja da je već 2:35 ujutro, a vi još uvek ne možete da zaspite nikako neće pomoći, a može vas samo još više razbuditi i odložiti vreme spavanja, piše Mind Body Green.

To, kaže on, potvrđuje i studija iz 2007. godine objavljenu u Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry u kojoj je 30 ljudi s dobrim navikama spavanja i njih 30 s nesanicom dobilo uputstva da jednu noć dok pokušavaju da zaspe prate ili ne prate sat, kako sami odluče, uz to da su svi nosili i prenosni monitor za praćenje spavanja.

– U poređenju s onima koji nisu pratili vreme na satu, oni koji su stalno proveravali koliko je sati više su brinuli i imali su dužu latenciju početka sna – rekao je jedan od istraživača i dodao da je zanimljivo da je isto važilo i za grupu s kvalitetnim snom i za onu s problemima spavanja.

Spavanje
foto: Profimedia

U naknadnoj studiji koja se fokusirala samo na one koji loše spavaju i proširila raspon istraživanja na tri noći umesto na jednu, sat je i dalje bio glavni izvor zabrinutosti pa je istraživački tim zaključio da satovi podstiču brigu vezanu za spavanje, i objasnio da sat ili budilnik nikako ne bi trebalo da držite pored kreveta.

Bez neprestanog otkucavanja, možda će vam biti lakše da zaspite, a i manje ćete brinuti: stručnjaci naime podsećaju da su naša tela programirana za spavanje i to čine instinktivno.

– Ako prođe više od 20 minuta i još ste budni, ustajanje da radite nešto drugo dok ne osetite da ste umorniji može pomoći. Na taj način nećete krevet povezivati s nesanicom i ostati će vaša zona za odmor; ali nemojte ni kad izađete iz sobe proveravati koliko je sati – savetuje psiholog Elen Vora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.