RAK GRLIĆA MATERICE JEDNA JE OD NAJPODMUKLIJIH BOLESTI: Sipmtomi postoje a MNOGI IH ZAMENARUJU
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAŽNJA!

RAK GRLIĆA MATERICE JEDNA JE OD NAJPODMUKLIJIH BOLESTI: Sipmtomi postoje a MNOGI IH ZAMENARUJU

Ove pretrage lekari propisuju ako tokom pregleda posumnjaju da nešto nije u redu sa grlićem materice

Objavljeno:

Evo koji su simptomi su znak za alarm i hitnu posetu lekaru

Rak grlića materice u ranoj fazi je skoro asimptomatski. Jedina stvar koja može da upozori ženu u ovom periodu je neobičan vodenkast sekret ili onaj sa sukrvicom, kažu onkolozi. Evo koji su simptomi su znak za alarm i hitnu posetu lekaru.

Kada je kancer u najranijoj fazi i još nije vidljiv, može da se otkrije samo na osnovu rezultata histologije i biopsije. Ove pretrage lekari propisuju ako tokom pregleda posumnjaju da nešto nije u redu sa grlićem materice. U ovoj fazi, neoplazma (tumor) najčešće nema nikakve prateće simptome.

Prema rečima onkologa, znaci bolesti se javljaju, po pravilu, nakon što tumor, koji se još uvek nalazi unutar grlića materice, toliko naraste da ga lekar može videti već tokom pregleda. Ova faza se još uvek smatra ranom, ali znaci poput krvavog ili vodenastog sekreta, kao i krvarenje nakon seksa, mogu da se jave u ovom periodu.

Još jedan simptom raka grlića materice na koji treba obratiti pažnju jeste vezan za ciklus. Javlja se jak bol tokom menstruacije, a lekari objašnjavaju i kako do toga dolazi.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Kada se tumor proširi u stranu, odnosno na zid karlice, može da protiska mokraćni kanal nerve, limfne sudove – tada se javlja bol, nekad i otok jedne noge, a neretko i leđa pojačano bole. Ovaj simptom se ne svrstava u rane znake kancera, ali prilično jasno ukazuje na prisustvo ozbiljnoig zdravstvenog problema.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.