OVO SU NAJZDRAVIJE NAMIRNICE NA SVETU PO ODLUCI NUTRICIONISTA! Neke će vas baš IZNENADITI
Zdrava hrana, Foto: Profimedia

10 najzdravijih

OVO SU NAJZDRAVIJE NAMIRNICE NA SVETU PO ODLUCI NUTRICIONISTA! Neke će vas baš IZNENADITI

Ovo je spisak najzdravijih namirnica koje su izdvojili

Objavljeno:

Nedavno su časopisi Pollock Communications i Today's Dietitian "What's Trending in Nutrition" među nutricionistima sproveli anketu o najnovijim trendovima u zdravoj ishrani; pa evo što kažu stručnjaci.

Ovo je spisak najzdravijih namirnica koje su izdvojili

1. Fermentisana hrana

Prvo mesto, zbog jačanja imuniteta i koristi za creva, pripalo je fermentisanoj hrani kao što je jogurt. Prema istraživačima sa Medicinskog fakulteta u Stanfordu, ishrana bogata fermentisanom hranom povećava raznovrsnost mikrobioma i poboljšava imuni odgovor.

2. Borovnice

Borovnice
foto: Profimedia

Male, ali moćne borovnice su odličan izvor antioksidanata koji pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala i na taj način mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i drugih stanja. Pored toga, antioksidansi su važni za rast kose, jake nokte i zdravu kožu.

3. Semenke

Seme poput čia semena ili semena konoplje ima veliku nutritivnu vrednost, pune su antioksidanata, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz 2016. godine, antioksidansi iz čia semena imaju zaštitni efekat na srce i jetru. Čia semenke su takođe odličan izvor kalcijuma, fosfora i magnezijuma, što znači da mogu da poboljšaju zdravlje kostiju. 4. Acai bobice

Iako nema ništa loše u standardnom voću kao što su jabuke i pomorandže, voće poput acai bobica je prepuno antioksidansa i može da poboljša nivo holesterola, a prema studiji iz 2014., može da zaštiti mozak od oštećenja uzrokovanih godinama.

5. Avokado

Avokado
foto: Profimedia

Pored toga što je odličan izvor masti zdravih za srce, avokado je prepun antioksidanata i drugih hranljivih materija koji pomažu kod holesterola, gustine kostiju, nege kože, zdravlja očiju itd. Ako niste ljubitelj tosta sa avokadom , pokušajte da ga umešate u smuti.

6. Zeleni čaj

Zeleni čaj je sa razlogom popularno piće u mnogim kulturama hiljadama godina; poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta, a prema studijama može i da pojača sagorevanje masti i ubrza metabolizam.

7. Orašasti plodovi

Orasi, Orašasti plodovi
foto: printscreen/youtube

Orašasti plodovi (kao i puter od orašastih plodova) su odličan način za dodavanje proteina, vlakana i drugih ključnih hranljivih materija u vašu ishranu. Pistaći su, na primer, puni antioksidanata, uključujući i one za koje je naučno dokazano da poboljšavaju zdravlje očiju.

8. Žitarice

Žitarice kao što su amarant, teff, farro i kinoa su pune vlakana i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i solidan su izvor vitamina B6 i C.

9. Lisnato povrće

Lisnato povrće poput kupusa i spanaća je odličan izvor proteina i flavonoida, koji mogu sprečiti oštećenje slobodnih radikala, rak i upale. Takođe je bogat vitaminima A i C, snižava nivo krvnog pritiska i smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja.

10. Kelj

Kelj
foto: Profimedia

Kao i spanać, kelj je pun proteina i flavonoida, zatim vitamina A, K i C, i solidan je izvor zasićujućih vlakana.

(Espreso / NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.