ČUVA CEO ORGANIZAM, A NIKADA GA NE KORISTITE: 8 razloga da ovo POVRĆE nađe mesto za vašom TRPEZOM!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

ČUVA CEO ORGANIZAM, A NIKADA GA NE KORISTITE: 8 razloga da ovo POVRĆE nađe mesto za vašom TRPEZOM!

Plavi patlidžan je izuzetno bogat vlaknima koja ispiraju unutrašnjost creva i pospešuju njihovo pražnjenje, čime se digestivni trakt čisti od toksina i drugih štetnih materija

Objavljeno:

Plavi patlidžan mnogi poznaju samo kao jedan od sastojaka koji se stavlja u ajvar.

To je prava šteta, uzimajući u obzir to koliko je plavi patlidžan bogat hranjivim materijama i koliko zapravo ima koristi za ljudsko zdravlje.

U domaćoj kuhinji, on se retko koristi kao takav, što je takođe šteta, jer uz prave začine i način pripreme, od ovog povrća mogu da se pripreme zaista izvrsni obroci koji mogu da se okarakterišu i kao vrhunski delikates.

Možete pronaći odlična jela od plavog patlidžana među našim receptima, a mi vam dajemo 8 sjajnih razloga da to odmah i uradite i već sutra pripremite nešto od ovog fantastičnog dara prirode.

1. Pospešuje varenje

Plavi patlidžan je izuzetno bogat vlaknima koja ispiraju unutrašnjost creva i pospešuju njihovo pražnjenje, čime se digestivni trakt čisti od toksina i drugih štetnih materija. Patlidžan je takođe je bogat prebioticima koji hrane dobre i korisne crevne bakterije.

2. Čuva kosti

Bogatstvo vitaminom K, kalcijumom i kalijumom, čini ovo povrće fantastičnom hranom za vaše kosti. Ove materije jačaju kosti i održavaju ih zdravim, a plavi patlidžan obiluje i fenolnim jedinjenjima koja povećavaju mineralnu gustinu kostiju i smanjuju znake osteoporoze.

Pored toga, patlidžan sadrži veliku količinu silicijum-dioksida, koji pomaže u jačanju i održavanju strukture kostiju. Ova materija u ishrani smanjuje mogućnost za razvoj osteroporoze.

3. Bogat antioksidansima

U kori plavog patlidžana se nalazi nasunin, koji sprečava degeneracije lipida. Iz tog razloga, ovo povrće je odlično u borbi protiv holesterola, što su potvrdile i brojne naučne studije.

Ipak, naučnici se još ne usuđuju da sam ekstrakt pomenute supstance koriste u iste svrhe, jer se u nekoliko istraživanja pokazao kao neadekvatan. Najavljena su nova ispitivanja kako bi se rešila ta nedoumica.

4. Odličan za dijetu

Plavi patlidžan je izvrsna namirnica za sve one koji se bore sa viškom kilograma, i to iz više razloga. Kako smo već naveli, bogat je vlaknima, koja su ključ dobrog varenja, zdrave ishrane i posledičnog mršavljenja. Mali sadržaj kalorija pomaže u regulisanju apetita, dok se u isto vreme zadovoljava vaša potreba za hranom.

1 / 5 Foto: Profimedia

5. Čuva srce

Ovo povrće je bogato bioflavonoidima, koji odlično snižavaju krvni pritisak. Smanjenjem krvnog pritiska, smanjuje se i opterećenje srca, poboljšava se cirkulacija i ceo kardiovaskularni sistem se nalazi u dobrom stanju.

Antocijanini, koji se takođe nalaze u patlidžanu, efikasni su i u borbi protiv različitih upalnih procesa.

6. Reguliše nivo šećera

Istraživanje je pokazalo da nasunin, o kome je bilo reči, pomaže u sprečavanju opasnih skokova šećera u krvi. Nasunin je posebno efikasan u inhibiciji enzima koji luče pljuvačne žlezde prilikom žvakanja. Ovaj enzim usporava razgradnju skroba u hrani, što pomaže smanjenju nivoa glukoze u krvi.

7. Poboljšava funkciju mozga

Plavi patlidžan je bogat prirodnim biljnim jedinjenjima – fitonutrijentima, za koja se zna da podstiču kognitivne funkcije i mentalno zdravlje, generalno.

Fitonutrijenti čuvaju organizam od lošeg dejstva slobodnih radikala i poboljšavaju dotok krvi u mozak, koji isporučuje kiseonik i druge hranljive materije koje su neophodjne mozgu da bi dobro funkcionisao. Patlidžan sadrži i skopoletin koji reguliše lučenje serotonina, hormona sreće.

8. Zdrava koža i kosa

Bogatstvo vitaminom C sprečava negativna dejstva slobodnih radikala na kožu i kosu. Anti-inflamatorni efekti patlidžana takođe smanjuju mogućnost pojave dermatitisa i ekcema.

Patlidžan sadrži i cink, gvožđe, kalijum i folat u velikoj količini, a ove materije povećavaju cirkulaciju krvi u koži glave, poboljšavaju zdravlje kože glave, jačaju kosu i podstiču rast novih folikula.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.