ISPRAVKA: Lažne i netačne tvrdnje o semenkama lubenice i pukotinama unutar lubenice
Foto: Filip Plavčić

paŽnja

ISPRAVKA: Lažne i netačne tvrdnje o semenkama lubenice i pukotinama unutar lubenice

Ovo veoma sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija,tako piše Aura.ba

Objavljeno: 15:41h

Portal Espreso je datuma 16.08.2022. godine u 12 časova i 2 minuta objavio tekst sa naslovom "AKO VIDITE OVO KAD OTVORITE LUBENICU, ODMAH SVE BACITE! Ni slučajno NE JEDITE, KOBNO JE!"

Na osnovu teksta portala Raskrinkavanje.ba, izmenili smo naslov i sporne delove ovog teksta.

U tekstu se navodi:

Lubenice definitivno spadaju među najpopularnije voće na svetu..

Ovo veoma sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvežavajuću poslasticu leti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija,tako piše Aura.ba.

Lubenica takođe ima malo kalorija ali puno hranljivih materija, što je čini savršenom namirnicom za mršavljenje… Uglavnom večina ljudi pljuju koštice kada jedu lubenicu ali niko to ne bi radio kada bi znao koliko su one zdrave.

Čaj od semenki lubenice odličan je za zdravlje vašeg srca i može tretirati brojne bolesti i stanja. Semenke su takođe efikasne protiv povišenog krvnog pritiska i arteroskleroze, te takođe mogu tretirati i druge zdravstvene probleme… Ova tvrdnja apsolutno je neistinita.

Kako, pak, znati da li ste izabrali pravu???

Da li ste u skorije vreme kupili lubenicu koja ima pukotine unutra u sredini? Ukoliko primetite procepe u mesnatom delu voća, odmah je bacite! To pokazuje da je ta lubenica stvorena veštačkim putem i da uopšte nije zdrava za konzumiranje. Lubenice sa procepima u sredini se povezuju sa tumorima i neurološkim poremećajima, zbog čega biste trebali da se držite podalje od njih. Ovo apsolutno nije istina.

Ispravka:

U tekstu se navodi da čaj od semenki lubenice, kao i da same semenke mogu tretirati i lečiti određena zdravstvena stanja, poput raka. Ova tvrdnja nije tačna. Ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da čaj od semenki lubenica može tretirati kardiovaskularne bolesti i rak, niti da lubenica leči rak, kako je to navedeno.

Dalje, u tekstu se navodi da lubenice koje imaju pukotine u sebi nisu zdrave za konzumaciju. Ovo je takođe netačna informacija, jer pukotine u “mesu” lubenica, barem onih koje nisu tretirane navedenim regulatorom rasta, nisu dokaz veštačkog uzgoja niti pokazatelj da lubenica nije zdrava za jelo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.