BUDITE OPREZNI SA KONZUMIRANJEM LUBENICE: Može izazvati OZBILJNE PROBLEME, evo i sa čim, nije UOPŠTE naivno!
Lubenica, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

mere opreznosti

BUDITE OPREZNI SA KONZUMIRANJEM LUBENICE: Može izazvati OZBILJNE PROBLEME, evo i sa čim, nije UOPŠTE naivno!

Osim toga što savršeno hidrira i rashlađuje, lubenica je i dobar izvor kalijuma i pomaže u održavanju funkcije elektrolita

Objavljeno:

Kako temperatura raste, tako raste i naša želja za savršenim, sočnim i slasnim osveženjem i jednim od omiljenih plodova leta – lubenicom.

Osim toga što savršeno hidrira i rashlađuje, lubenica je i dobar izvor kalijuma i pomaže u održavanju funkcije elektrolita.

Lubenica
foto: Profimedia

Ona osnažuje kosti i mišiće, a ima pozitivan uticaj i na zdravlje srca. Međutim, kao i sve, ima i svoju lošu stranu.

Lubenica je sjajan izvor vode i dijetetskih vlakana, ali ako je previše jedete, to može da dovede do dijareje, nadimanja i gasova. Lubenica sadrži i jedinjenje šećera, sorbitol, koji u manjim količinama pomaže, ali u većim može da napravi probleme sa varenjem.

Lubenica
foto: Profimedia

Iako nije redak slučaj da se sveža lubenica nađe u nekom od osvežavajućih, letnjih koktela, nikako se ne preporučuje da se ova voćka jede dok se konzumira alkohol, jer visok nivo likopena iz lubenice može da reaguje sa alkoholom i izazove upalu jetre.

Unos prevelike količine kalijuma može da stvori kardiovaskularne probleme, kao što su slab puls, nepravilan rad srca i drugo.

Ako je verovati zdravstvenim stručnjacima i nutricionistima, 100 do 150 grama lubenice na dnevnom nivou, sasvim je dovoljno da se iskoriste sve njene prednosti i hranjive materije.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.