ISPRAVKA: Semenke lubenice ne leče rak, pukotine u sredini ne ukazuju na otrovan plod
Foto: Filip Plavčić

oprez

ISPRAVKA: Semenke lubenice ne leče rak, pukotine u sredini ne ukazuju na otrovan plod

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvježavajuću poslasticu ljeti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija

Objavljeno: 15:28h

Portal Espreso datuma 10.08.2022. u 12 časova i 2 minuta objavio je članak sa naslovom "PRODAJU SE LUBENICE OPASNE PO ZDRAVLJE, ČUVAJTE SE! Ako ovo vidite MOMENTALNO JE BACITE".

Na osnovu teksta portala Raskrinkavanje.ba, izmenili smo naslov i sporne delove ovog teksta.

U tekstu se navodi:

Lubenice spadaju među najpopularnije voće na svetu.

Ovo sočno voće sa tvrdom korom predstavlja osvježavajuću poslasticu ljeti pošto sadrži puno vode i hranljivih materija.

1 / 5 Foto: Profimedia

Lubenica takođe ima malo kalorija ali puno hranljivih materija, što je čini savršenom namirnicom za mršavljenje. Ljudi uglavnom pljuju koštice kada jedu lubenicu ali niko to ne bi radio kada bi znao koliko su one zdrave.

Čaj od semenki lubenice je odličan za zdravlje vašeg srca i može tretirati brojne bolesti i stanja, uključujući i kancer. Ova tvrdnja nije ni najmanje tačna.

Kako, pak, znati da li ste izabrali pravu? Da li ste u skorije vreme kupili lubenicu koja ima pukotine unutra u sredini? Ukoliko primetite procepe u mesnatom delu voća, odmah je bacite! To pokazuje da je ta lubenica stvorena veštačkim putem i da nije zdrava za konzumiranje. Ovo takođe nije tačno.

Ispravka:

U tekstu se navodi da čaj od semenki lubenice, kao i da same semenke mogu tretirati i lečiti određena zdravstvena stavnaj, poput raka. Ova tvrdnja nije tačna. Ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da čaj od semenki lubenica može tretirati kardiovaskularne bolesti i rak, niti da lubenica leči rak, kako je to navedeno.

Dalje, u tekstu se navodi da lubenice koje imaju pukotine u sebi nisu zdrave za konzumaciju. Ovo je takođe netačna informacija, jer pukotine u “mesu” lubenica, barem onih koje nisu tretirane navedenim regulatorom rasta, nisu dokaz veštačkog uzgoja niti pokazatelj da lubenica nije zdrava za jelo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.